Fondurile de 200 milioane euro pentru investițiile în sisteme de irigații au fost epuizate

Fondurile de 200 milioane euro pentru investițiile în sisteme de irigații au fost epuizate
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2019

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că s-a închis sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în infrastructura de irigații, ca urmare a epuizării fondurilor disponibile pentru această sesiune, de 200 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În sesiunea deschisă în 6 februarie, AFIR a primit online 306 cereri de finanțare în valoare totală de 300.609.581 de euro. Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro, iar plafonul de primire a solicitărilor de finanțare de 300 milioane de euro”, arată un comunicat al AFIR, preluat de news.ro.

Fondurile pentru acest tip de investiții sunt alocate prin submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice”, componenta infrastructură de irigații, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Într-un interval de aproximativ șapte luni, AFIR a primit solicitări de finanțare de peste 300 de milioane de euro pentru realizarea investițiilor în infrastructura secundară de irigații. Mi-aș fi dorit să avem o anvelopă financiară mai mare pentru acest sector extrem de important – irigațiile. Am trecut de la o alocare de aproximativ 150 de milioane de euro în exercițiul financiar 2007 – 2013, la o alocare totală de 440,98 de milioane de euro în această programare și sper ca în exercițiul viitor 2021 – 2027, să fim în măsură să majorăm această sumă. Interesul crescut al Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI) se datorează mai multor măsuri administrative pe care le-am aplicat împreună cu partenerii noștri instituționali. Una dintre măsuri a fost extinderea suprafeței vizată pentru aceste tipuri de investiții de la 628.000 hectare la peste 1.800.000 hectare” a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Sprijinul acordat prin submăsura 4.3, componenta infrastructură de irigații este 100% nerambursabil și se ridică la maximum 1 milion de euro/ proiect. Finanțarea nerambursabilă se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune, precum și racordarea stațiilor la utilități, construcția și modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat.

EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro

”O altă măsură importantă, solicitată de mult timp de beneficiarii noștri, a fost să permitem ca, în limita a 30% din valoarea proiectului, să poată fi achiziționate echipamente de irigat, prevedere care a fost aplicată în această sesiune. Subliniez rolul important pe care l-au avut întâlnirile de lucru organizate înainte de lansarea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare, precum și experiența dobândită anterior de către OUAI-uri și de federațiile acestora, astfel încât am putut să avem un feed-back real din partea celor care investesc în infrastructura secundară de irigații din țara noastră” a menționat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În exercițiul financiar 2014 – 2020, AFIR a primit 537 de solicitări de finanțare a infrastructurii secundare de irigații în valoare de 532,1 milioane de euro. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a încheiat 264 de contracte de finanțare cu reprezentanții Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI), în valoare de 200,8 milioane de euro și a efectuat până în prezent plăți de 99,76 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
irigatii