80 de organizații specializate în verificarea faptelor, printre care și una din România, cer YouTube să ia măsuri împotriva dezinformărilor

80 de organizații specializate în verificarea faptelor, printre care și una din România, cer YouTube să ia măsuri împotriva dezinformărilor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 17 ian 2022

YouTube este arătat cu degetul, într-o scrisoare deschisă, adresată de 80 de organizații care se ocupă de verificarea faptelor, pentru că nu adoptă măsuri eficiente de combatere a manipulărilor și dezinformărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În scrisoarea semnată de The International Fact-Checking Network, YouTube este acuzat nu doar că nu își bate capul cu dezinformările, ci că permite cu nonșalanță răspândirea acestora fără a ridica un deget.

Semnatarii arată că dezinformarea online este o chestiune cât se poate de serioasă, care dezbină societăți, afectează sistemele de sănătate publică, influențează alegerile politice și, în unele cazuri, rezultă chiar în pierderea de vieți.

Apple va cere angajaților să prezinte dovada vaccinării cu un rapel pentru Covid-19 CITEȘTE ȘI Apple va cere angajaților să prezinte dovada vaccinării cu un rapel pentru Covid-19

Grupurile conspiraționiste înfloresc nestingherite, se arată în scrisoare, oferindu-se exemplul unui grup care a pornit în Germania, cu un canal de YouTube, după care s-a răspândit până în America de Sud.

Încurajarea boicotării vaccinării și false metode de vindecare a cancerului sunt alte exemple concrete de informații false care afectează viețile oamenilor și sunt tolerate de platforma video deținută de Google.

The International Fact-Checking Network propune și patru soluții pentru problemele YouTube: mai multă transparență privind dezinformarea, adăugarea de context și sublinierea informației corecte alături de clipuri, măsuri concrete împotriva recidiviștilor și aplicarea viitoarelor strategii și în cazul altor limbi, nu doar a limbii engleze.

Printre semnatarii scrisorii se numără și platformă românească de verificare a faptelor, Factual.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
youtube
fake news
dezinformare
vaccinare