Acțiunile producătorului de cipuri Arm au crescut cu aproape 25% la debutul la bursa Nasdaq

Acțiunile producătorului de cipuri Arm au crescut cu aproape 25% la debutul la bursa Nasdaq
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2023

Arm Holdings, proiectantul de cipuri controlat de SoftBank, a crescut joi cu aproape 25% în prima lor zi de tranzacționare, după ce a vândut acțiuni la prețul de 51 de dolari bucata în oferta sa publică inițială, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La deschidere, Arm a fost evaluat la aproape 60 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

iPhone 15 va permite limitarea nivelului de încărcare a bateriei CITEȘTE ȘI iPhone 15 va permite limitarea nivelului de încărcare a bateriei

Compania, care este tranzacționată sub simbolul ”ARM”, a vândut aproximativ 95,5 milioane de acțiuni.

SoftBank, care a privatizat compania în 2016, controlează aproximativ 90% din acțiunile aflate în circulație.

Miercuri, Arm a stabilit prețul acțiunilor la limita superioară a intervalului așteptat.

Joi, acțiunile s-au tranzacționat pentru prima dată la 56,10 de dolari pe unitate și au încheiat ziua la 63,59 dolari pe unitate.

Prețul reprezintă o primă considerabilă pentru compania britanică de cipuri. La o evaluare de 60 de miliarde de dolari, multiplul preț-câștig al Arm ar fi de peste 110, pe baza celui mai recent profit din anul fiscal.

Aceasta este comparabilă cu evaluarea Nvidia, care este tranzacționată la 108 ori câștigurile, dar fără prognoza de creștere de 170% a Nvidia pentru trimestrul curent.

Directorul financiar al Arm, Jason Child, a declarat pentru CNBC, într-un interviu, că compania se concentrează pe creșterea redevențelor și pe furnizarea de produse clienților săi care costă și fac mai mult.

ULTIMA ORĂ Polonezii de la PESA câștigă licitația României pentru noi trenuri și mizează pe contracte de până la 1 miliard euro. Printre cele mai mari comenzi din istoria companiei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Polonezii de la PESA câștigă licitația României pentru noi trenuri și mizează pe contracte de până la 1 miliard euro. Printre cele mai mari comenzi din istoria companiei

Multe dintre redevențele Arm provin de la produse lansate cu zeci de ani în urmă. Aproximativ jumătate din veniturile din redevențe ale companiei, care au totalizat 1,68 miliarde de dolari în 2022, provin din produse lansate între 1990 și 2012.

”Ca CFO, este unul dintre cele mai bune modele de afaceri pe care le-am văzut. Glumesc uneori că acele produse mai vechi sunt precum catalogul Beatles, pur și simplu continuă să livreze drepturi de autor. Unele dintre aceste produse au trei decenii”, a spus Child.

Într-o prezentare către investitori, Arm a spus că se așteaptă ca piața totală pentru designurile sale de cipuri să aibă o valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari până în 2025, inclusiv creșterea designurilor de cipuri pentru centrele de date și mașini.

Veniturile Arm din anul fiscal care s-a încheiat în martie au scăzut cu mai puțin de 1% față de anul precedent, până la 2,68 miliarde de dolari.

Arhitectura Arm este utilizată în aproape fiecare cip de smartphone și subliniază modul în care un procesor central funcționează la cel mai elementar nivel, cum ar fi efectuarea aritmeticii sau accesarea memoriei computerului.

Child a spus că Arm a vândut acțiuni de 735 de milioane de dolari unui grup de investitori strategici care cuprinde Apple, Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel, Cadence, Synopsis, Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Este o dovadă a influenței Arm în rândul companiilor de cipuri, care se bazează pe tehnologia Arm pentru a-și proiecta și construi propriile cipuri.

”A existat interes pentru a cumpăra mai mult decât a fost indicat, dar am vrut să ne asigurăm că avem un set divers de acționari”, a spus Child.

Subvenții de 1.000 euro pentru producția de legume în sere CITEȘTE ȘI Subvenții de 1.000 euro pentru producția de legume în sere

Într-un interviu acordat joi CNBC, CEO-ul SoftBank, Masayoshi Son, a subliniat modul în care tehnologia Arm este utilizată în cipurile de inteligență artificială, deoarece încearcă să lege firma de recentul boom al AI și al învățării automate.

El a mai spus că dorește să păstreze pachetul rămas al companiei în Arm cât mai mult posibil.

Debutul ar putea deschide piața IPO-urilor companiilor de tehnologie, care au fost întrerupte de aproape doi ani. Este cea mai mare ofertă de tehnologie din 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
arm
bursa
nasdaq