ANCOM reduce tarifele de interconectare la rețele mobile

ANCOM reduce tarifele de interconectare la rețele mobile
scris 6 mar 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va reduce de la 1 mai, cu 12,5%, de la 0,96 eurocenți/minut la 0,84 eurocenți/minut, tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobil, a anunțat instituția.

Măsura este tranzitorie, până la finalizarea unui nou model de cost.

“Odată cu această reducere a tarifelor între operatori, companiile vor fi motivate să opereze la costuri cât mai eficiente, lucru care va încuraja concurența și care se va reflecta și în prețurile plătite de utilizatori pentru apelurile în rețelele mobile”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

ANCOM va iniția anul acesta dezvoltarea unui nou model de cost, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile și din care va rezulta un nou nivel al tarifului maxim de terminare la puncte mobile.

WhatsApp va modifica funcția prin care utilizatorii aplicației pot retrage mesajele pe care le-au trimis CITEȘTE ȘI WhatsApp va modifica funcția prin care utilizatorii aplicației pot retrage mesajele pe care le-au trimis

Până la finalizarea noului model de cost, ANCOM consideră că soluția potrivită este adoptarea tarifului tranzitoriu agreat astăzi. Acesta reprezintă media tarifelor pentru furnizarea acestor servicii în statele membre ale Uniunii Europene care au folosit modelul de cost de tip bottom-up LRIC pur. Acest tip de model de cost este de altfel instrumentul recomandat de Comisia Europeană pentru reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe și, respectiv, mobile.

Soluția aleasă de ANCOM are avantajul că poate fi implementată mai rapid decât o eventuală actualizare a modelului de cost existent și este o măsură temporară adecvată până la stabilirea tarifelor care vor rezulta dintr-un nou model de cost LRIC pur, ce va include și tehnologia 4G/LTE.

Tariful tranzitoriu de terminare la puncte mobile nu va putea depăși 0,84 eurocenți/minut, începând cu data de 1 mai 2018 și până la data finalizării acestui nou model de cost.

Având în vedere complexitatea unui astfel de exercițiu de modelare, precum și experiența anterioară cu dezvoltarea unor modele tehnico-economice elaborate, Autoritatea estimează că finalizarea noului model de cost va dura aproximativ 16 luni de la data începerii procesului. 

Viitorul model de calcul al tarifelor va ține cont de creșterea acoperirii rețelelor 4G/LTE din ultimii ani și de creșterea substanțială a volumului de date, indicatori care vor conduce, probabil, la o diminuare a costurilor eficiente de furnizare a serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.

Până la sfârșitul acestui an, ANCOM va revizui și modelul LRIC pur de calcul al costurilor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe și va stabili noi plafoane tarifare, pornind de la modelul existent, care nu necesită modificări substanțiale, fiind deja construit pe rețele de nouă generație.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
tarife
telefonie mobila