Apple a mărit prețurile produselor în Marea Britanie cu 20%, din cauza Brexit

Apple a mărit prețurile produselor în Marea Britanie cu 20%, din cauza Brexit

Sursa foto: Pressureua | Dreamstime.com

scris 31 oct 2016

Apple a mărit cu 20% prețurile produselor comercializate în Marea Britanie, pentru a compensa deprecierea lirei sterline în urma votului britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, la referendumul din iunie, transmite MarketWatch.

Acum o săptămână, britanicii puteau cumpăra un computer Apple Mac Pro cu 2.499 de lire sterline, dar joi seara Apple a mărit prețul la 2.999, ceea ce înseamnă o majorare de 20% pentru un produs care nu a mai fost actualizat de ani de zile, scrie News.ro.

Măsura vine ca reacție la deprecierea lirei cu aproape 20% față de dolar, după referendum, care a erodat profitabilitatea Apple în Marea Britanie.

Iar gigantul tehnologic american nu este singurul care a luat măsuri pentru a compensa impactul deprecierii monedei britanice, ceea ce scumpește costul vieții pentru britanici și le reduce încrederea în viitor.

Trei sondaje separate publicate vineri au sugerat scăderea încrederii populației în economie.

Un indice privind încrederea consumatorilor, publicat de YouGov/Cebr, a atins în octombrie cel mai redus nivel după luna iulie, imediat după referendum, și al doilea cel mai scăzut după septembrie 2013.

Rezultatele Alphabet, compania mamă a Google, au depășit așteptările în T3, datorită veniturilor din publicitate CITEȘTE ȘI Rezultatele Alphabet, compania mamă a Google, au depășit așteptările în T3, datorită veniturilor din publicitate

”Încrederea a scăzut din cauza înăutățirii situației financiare a oamenilor”, a declarat Stephen Harmston, directorul YouGov.

Analiștii sugerează că declinul lirei nu s-a încheiat, mai ales după discuțiile despre un Brexit dur, în care Marea Britanie va renunța la accesul liber la piața unică în schimbul controlului strict asupra imigrației.

Lira s-a depreciat după referendum cu 18%, la 1,2185 dolari pe unitate, iar față de euro cu 15%.

Declinul este benefic pentru companiile multinaționale care obțin majoritatea veniturilor în străinătate, dar nu și pentru consumatorii de rând, pentru că produsele importate, precum alimentele, hainele, carburanții și electronicele, devin mai scumpe.

Mac Pro este numai un exemplu de produs care a fost scumpit.

Producătorul de bunuri de consum Unilever a cerut supermarketurilor, la începutul lunii octombrie, majorarea prețurilor unora dintre cele mai populare produse ale sale, precum maioneza Hellmann, săpunurile Dove și înghețata Ben & Jerry’s. Compania a motivat măsura costurile mai mari în dolari, cuplate cu declinul accentuat al lirei.

Benzina, al cărei preț este calculat în dolari, s-a scumpit la rândul ei în Marea Britanie, chiar dacă prețurile petrolului au rămas la niveluri scăzute.

Costurile mai mari ale produselor importate au urcat inflația, care a atins în septembrie 1%, cel mai ridicat nivel de după noiembrie 2014.

Banca Angliei anticipează ca inflația să atingă 2% în primul semestru al anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
brexit