Atacul ransomware a ajuns în Asia, afectând companii, operatori portuari și sisteme guvernamentale

Atacul ransomware a ajuns în Asia, afectând companii, operatori portuari și sisteme guvernamentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2017

Atacul cibernetic ransomware GoldenEye, similar WannaCry, a ajuns miercuri în Asia, după ce s-a răspândit din Europa în SUA în timpul nopții, afectând companii, operatori portuari și sisteme guvernamentale, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un terminal operat de compania A.P. Moller-Maersk la Jawaharlal Nehru Port Trust, o facilitate din apropiere de Mumbai, care este cel mai mare port pentru containere din India, nu a putut să asigure operațiunile de încărcare și descărcare din cauza atacului, potrivit Ministerului Transporturilor Navale.

Unitatea, numită Gateway Terminal India, nu poate identifica cui aparțin mărfurile, a explicat ministerul.

Atacul este făcut de virusul Petya, care cere utilizatorilor computerelor să plătească 300 de dolari în monede virtuale, pentru deblocarea sistemelor, scrie News.ro.

Belgienii de la Mitiska au preluat portofoliul de retail al Alpha Property Development, ajungând la active de peste 100 milioane euro în România CITEȘTE ȘI Belgienii de la Mitiska au preluat portofoliul de retail al Alpha Property Development, ajungând la active de peste 100 milioane euro în România

Răspândirea atacului în Asia scoate în evidență cum ransomware devine un risc de rutină pentru afacerile din întreaga lume. În timp ce băncile și retailerii și-au întărit sistemele de apărare față de atacuri cu sunt cele care au ca țintă datele cardurilor de credit, mulți alții trebuie ăncă să se protejeze împotriva virușilor ransomware.

Aproximativ 2.000 de utilizatori au fost atacați până jumătatea zilei de marți în America de Nord, potrivit analiștilor de la Kaspersky Lab analysts, cdele mai afectate fiind entități din Rusia și Ucraina.

”Pentru că nu există un sistem de apărare globală pentru acest virus, vom continua să asistăm la creșterea numărului de cazuri în diferite părți ale lumii, pe măsură ce tot mai multe sisteme vulnerabile sunt expuse”, a declarat Beau Woods, director adjunct al Cyber Statecraft Initiative la Consiliul Atlantic din Washington.

Există semne că virusul începe să se extindă în China, dar nu au fost detectat un atac pe scară largă, a spus Zheng Wenbin, inginer șef pentru securitate la Qihoo 360 Technology Co.

Atacul a fost declanșat asupra sistemelor informatice guvernamentale din Kiev, apoi a blocat activitățile unor companii precum Rosneft, WPP ș unității nucleare de la Cernobîl.

Peste 80 de companii din Rusia și Ucraina au fost afectate inițial, potrivit companiei de securitate cibernetică din Moscova Group-IB.

Atacul a afectat și companii și instituții din România.

Rob Wainwright, director general al Europol, a spus că agenția reacționează urgent la informațiile despre atacul cibernetic și că discută cu statele membre și parteneri majori din industrie pentru a stabili natura atacului.

Noul atac are loc după un atac ransomware global cu virusul WannaCry, care a afectat recent sute de mii de computere în peste 150 de țări, autorii cerând răscumpărări în bitcoin.

Atacurile ransomware au crescut, iar numărul incidentelor a crescut cu 50% în 2016, potrivit Verizon Communications.

Analiștii Symantec au explicat cp noul virus, Petya, exploatează o vulnerabilitate a sistemului Windows.

viewscnt
Afla mai multe despre
atac ransomware. wannacry
goldeneye