Autoritatea din Comunicații: Operatorii telecom vor percepe tarife mai mici pentru portarea numerelor de telefon

Autoritatea din Comunicații: Operatorii telecom vor percepe tarife mai mici pentru portarea numerelor de telefon
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că a dezbătut și adoptat împreună cu industria, în cadrul ședinței de joi a Consiliului Consultativ, decizia privind scăderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Având în vedere că volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat. Ne așteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui număr de telefon să se vadă atât în creșterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar și în ofertele furnizorilor”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare în 15 zile de la publicare, scrie News.ro.

Tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locație și a numerelor nongeografice, altele decât cele destinate furnizării de servicii de comunicații electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

Facebook se extinde pe zona hardware și va dezvolta propriile procesoare CITEȘTE ȘI Facebook se extinde pe zona hardware și va dezvolta propriile procesoare

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania și Turcia, ponderate cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017.

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizării de servicii de comunicații electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia și Turcia, ponderate cu numărul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative (benchmark), pe baza informațiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenți (IRG).

”În urma procesului de consultare publică, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de portare să fie stabilit ca medie ponderată în raport cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe, pentru portarea numerelor fixe, respectiv în raport cu numărul de SIM-uri active, pentru portarea numerelor mobile, valabile la data de 1 iulie 2017, considerându-se că numărul de utilizatori este un factor cu relevanță specifică mai mare decât populația țării, așa cum propusese inițial ANCOM în consultare publică”, spun oficialii autorității din comunicații.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în anul 2010, tot pe baza unei analize comparative (benchmark).

Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activitățile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaționale și administrative, precum și de actualizarea bazelor de date locale utilizate și a bazei de date centralizate.

Tarifele practicate până în prezent au fost stabilite în anul 2010, când se portaseră aproximativ 250.000 de numere de telefon.

În total, de la lansarea portabilității și până la sfârșitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între rețele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă și aproximativ 700 de mii numere de telefonie fixă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
portare numere telefon