ByteDance și Oracle au publicat comunicate contradictorii referitoare la termenii acordului convenit cu Casa Albă

ByteDance și Oracle au publicat comunicate contradictorii referitoare la termenii acordului convenit cu Casa Albă
scris 22 sep 2020

ByteDance și Oracle au publicat luni comunicate contradictorii referitoare la termenii acordului convenit cu Casa Albă pentru a permite continuarea activității TikTok pe piața americană, punând sub semnul întrebării aprobarea preliminară a tranzacției de către președintele Donald Trump, transmite Reuters.

Compania chineză ByteDance a anunțat luni că va deține 80% din TikTok Global, o companie americană nou creată care va deține majoritatea operațiunilor globale ale aplicației de video-sharing, scrie News.ro

Telekom România a inaugurat un centru de date în Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Telekom România a inaugurat un centru de date în Cluj-Napoca, în urma unei investiții de 3,5 milioane de euro

ByteDance a adăugat că TikTok Global va deveni filiala sa.

Oracle și Walmart, care au convenit să preia participații de 12,5% și respectiv de 7,5% la TikTok Global, au anunțat că TikTok va fi în mare parte proprietate americană. Luni, Oracle a anunțat că deținerea ByteDance la TikTok va fi distribuită investitorilor ByteDance și că grupul din Beijing nu va avea o participație la TikTok Global.

Pe 14 august, Trump a semnat un decret care prevede un termen de 90 de zile ca ByteDance să renunțe la TikTok.

Descrierea acordului de către Oracle înseamnă că ByteDance ar respecta decretul președintelui Trump, în timp ce anunțul ByteDance include o inversare de politică pentru Trump.

Casa Albă s-a referit la un interviu de la Fox News în care Trump a afirmat că Oracle și Walmart vor avea controlul total asupra TikTok.

”Dacă vom afla că nu au controlul total, atunci nu vom aproba acordul”, a spus Trump.

Acordul de guvernanță corporativă pe care companiile l-au dezvăluit pentru TikTok Global nu acordă controlul total Oracle și Walmart. Directorul general al Walmart, Doug McMillon, ar fi unul dintre cei cinci directori ai consiliului de administrație al TikTok Global, au spus companiile. Ceilalți membri i-ar include pe fondatorul ByteDance, Zhang Yiming, și pe șefii celor doi investitori de top ai ByteDance, General Atlantic și Sequoia Capital. Al cincilea director al consiliului de administrație nu a fost încă numit.

Hackerii dezvoltă metode de interceptare a codurilor 2FA CITEȘTE ȘI Hackerii dezvoltă metode de interceptare a codurilor 2FA

Planul actual pentru TikTok Global nu implică niciun transfer de algoritmi sau tehnologii, iar Oracle va putea inspecta codul sursă al TikTok SUA, a anunțat luni declarat ByteDance. Acest lucru este asemănător cu sistemul prin care companiile din SUA, cum ar fi Microsoft Corp, partajează codul sursă cu experți chinezi în tehnologie, a adăugat ByteDance. Oracle și Walmart au declarat că toată tehnologia TikTok va fi în posesia TikTok Global.

Departamentul Comerțului a amânat cu o săptămână interzicerea descărcărilor pentru aplicația TikTok, care urma să intre în vigoare duminică, pentru a oferi companiilor timp să finalizeze tranzacția.

Comisia pentru investiții străine din Statele Unite, un grup guvernamental american care analizează tranzacțiile pentru potențialele riscuri de securitate națională, a supravegheat negocierile.

Unele surse apropiate acordului au încercat să reconcilieze discrepanțele, subliniind că 41% din ByteDance este deținută de investitori din SUA, deci, calculând această proprietate indirectă, TikTok Global ar fi deținută în majoritate de părțile americane. Una dintre surse a declarat că înțelegerea cu Oracle și Walmart evaluează TikTok Global la peste 50 de miliarde de dolari.

Luni, ByteDance a confirmat, de asemenea, planurile pentru o ofertă publică inițială a TikTok Global.

Oracle a spus că acest lucru se va întâmpla în mai puțin de 12 luni pe o bursă din SUA.

ByteDance a mai spus că plata unor impozite de 5 miliarde de dolari pe care TikTok Global o va face Trezoreriei SUA se bazează pe venitul estimat și alte impozite pe care compania va trebui să le plătească în următorii câțiva ani și nu are nimic de-a face cu acordul încheiat cu Oracle și Walmart.

Săptămâna trecută, Trump a spus că va exista un fond de educație din SUA de 5 miliarde de dolari ca parte a acordului, dar ByteDance a spus că nu cunoaște acest lucru. Walmart, Oracle și câțiva investitori ByteDance au afirmat că vor sponsoriza o inițiativă educațională pentru cursuri online pentru copii din suburbii și orașe.

ByteDance deține majoritatea TikTok Global și algoritmii înseamnă că ByteDance ”nu este în afara jocului” și a evitat cel mai rău scenariu, a declarat ziarul chinez Global Times, într-un editorial publicat duminică.

Dar, luni, redactor-șef al Global Times, Hu Xijin, a scris pe Twitter: ”Pe baza a ceea ce știu, Beijingul nu va aproba acordul actual între ByteDance, compania mamă a TikTok, și Oracle și Walmart, deoarece acordul ar pune în pericol securitatea națională, interesele și demnitatea Chinei. ”

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
bytedance
tiktok
oracle