Ce înseamnă Internet of Things pentru companiile din România

Ce înseamnă Internet of Things pentru companiile din România
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 26 mai 2017

Trăim deja în zorii erei Internet of Things sau IoT. Poate că nu ne dăm perfect seama de asta, dar suntem deja acolo. IoT permite unui număr foarte mare de device-uri să comunice prin internet cu un server care analizează informațiile primite și le trimite înapoi utilizatorilor cele mai relevante informații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Imaginați-vă un frigider care în mod automat comandă mâncare. Sau un expresor care știe când ai nevoie de următoarea porție de cafea. Cum ar fi să îmbraci un tricou care îți măsoară ritmul cardiac și temperatura corpului și care poate trimite alerte către Salvare atungi când ți se întâmplă ceva grav în timpul unui antrenament în parc? Toate acestea au început deja să se întâmple.  

Pentru a ne face o părere despre amploarea pe care acest domeniu o va lua în anii următori este suficient să ne uităm la un studiu realizat de Intel. Conform acestuia, dacă în 2015 existau 15 miliarde de dispozitive din sfera Internet of Things, până în 2020 numărul acestora va ajunge la 200 de miliarde.

Domeniile în care se vor regăsi cele mai multe device-uri conectate la internet sunt business și sănătate, unde se vor concentra aproximativ 40% respectiv 30% din întreaga industrie. Retail-ul , securitatea și transporturile sunt alte domenii care vor influențate de IoT.

Despre prezentul și viitorul IoT s-a discutat  în cadrul IoT Fest din București, din 13 mai, susținut de Telekom Romania și de hub:raum Cracovia. Evenimentul a atras mai mulți participanți din zona specialiștior IoT, startupuri, companii și studenții din domenii IT, hardware geeks și oricine a dorit să învețe despre Internet of Things. Pe scurt IoT Fest a fost locul perfect pentru a face schimb de experiențe, informații și viziune despre dezvoltarea afacerilor din domeniul Internet of Things.

După Germania și Coreea de Sud, Telekom va efectua, cu Ericsson, și în România o demonstrație live a tehnologiei 5G CITEȘTE ȘI După Germania și Coreea de Sud, Telekom va efectua, cu Ericsson, și în România o demonstrație live a tehnologiei 5G

“Internet of Things schimbă totul, iar aceasta nu este doar o observație făcută asupra unui viitor distant, ci, în prezent suntem în zorii unui noi revoluții industriale. Se întâmplă chiar acum și are un impact uriaș asupra a orice din jurul nostru. Sunt bucuros că datorită IoT Fest din București i-am putut aduce împreună pe toți creatorii și entuziaștii IoT din România”, a spus Cosmin Ochișor, Investment Manager la hub:raum Cracovia.

Invitații de la Ericsson Romania, Fitbit, Avira, Flashnet și alte copanii IoT din România au adus în prim plan subiecte fierbinți. Dintre acestea, unul dintre cele mai importante a fost cel al Narrow Band Internet of Things -  noua modalitate de comunicare cu “lucrurile”. NB-IoT a devenit recent una dintre cele mai inovative și mai palpitante tehnologii ale prezentului, iar Deutsche Telekom este unul dintre cei mai relevanți jucători din acest domeniu. NB-IoT oferă un spectru larg de posibilități și un potențial remarcabil pentru Internet of Things. Această nouă tehnologie, care folosește GSM și spectru LTE, a fost special creată pentru a pune în legătură un număr mare de lucruri din jurul nostru. Este în mod special folositoare atunci când avem nevoie să trimitem cantități reduse de date și căutăm soluții pentru prelungirea vieții bateriei. NB-IoT oferă noi oportunități pentru sectoare precum agricultură, sogistică, sănătate, retail, securitate, smart cities, smart homes, dar și pentru alte domenii. Pe scurt, potențialul NB-IoT este uriaș. De aceea, hub:raum, hubul de inovație al Deutsche Telekom, oferă un ecosistem industrial care le permite startupurilor, partenerilor B2B și clienților să dezvolte aplicații și soluții NB-IoT la orice nivel.

O parte extrem de importantă a IoT Fest a fost showroom-ul pentru proiecte IoT. Aici, participanții au putut atinge, literalmente, soluțiile Internet of Things. Expozanții au fost atât companii sprijinite de hub:raum, cât și companii externe proiectului, precum BOX2M, Flashnet, Tremend, Robofun, DeviceHub.net, AgriTech Solutions și Synchro. Un invitat special în cadrul showroomului a fost Andrei Tudor, un foarte pasionat băiețel de 8 ani, susținut de Telekom România, care a prezentat propriii săi roboți.

Telekom lansează un nou portofoliu de abonamente pentru segmentul rezidențial, cu prețuri cuprinse între 7 și 25 euro CITEȘTE ȘI Telekom lansează un nou portofoliu de abonamente pentru segmentul rezidențial, cu prețuri cuprinse între 7 și 25 euro

IoT Fest din Bucharest a fost organizat la inițiativa creatorilor IOT și a fost susținut de Telekom Romania. Mișcarea IoT Creators este susținută dehub:raum Cracovia, care face posibilă relaționarea dintre ecosistemul startupurilor digitale și Deutsche Telekom. hub:raum pune în legătură antreprenorii tech și startupurile dezvoltate cu experți din domeniu, cu resurse financiare și cu oportunuitățile de business oferite de Deutsche Telekom.

De asemenea, IoT Festival din Bucharest a fost al doilea eveniment din seria dedicată subiectului Internet of Things. Următoarele vor avea loc în Croația și în Bratislava. Ultimul eveniment va fi organizat în Varșovia și va fi dedicat rezumării și împărtășirii impresiilor despre celelalte Festivaluri IoT. Ceea ce știm cu siguranță, de pe acum, este faptul că, implicându-se și în zona IoT, Telekom România face încă o dată ca viitorul să fie azi.

Ce înseamnă Internet of Things pentru companiile din România

viewscnt
Afla mai multe despre
iot
internet of things
telekom