Apple are ambiții mari în AI, dar cu costuri mai mici decât rivalii. Nemulțumiri că producătorul de iPhone nu are nicio poveste despre AI

Apple are ambiții mari în AI, dar cu costuri mai mici decât rivalii. Nemulțumiri că producătorul de iPhone nu are nicio poveste despre AI
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2024

În cea mai mare parte a ultimului an și jumătate, directorul general al Apple, Tim Cook, a răspuns întrebărilor analiștilor de pe Wall Street cu privire la planurile sale pentru inteligența artificială, pe fondul nemulțumirilor că producătorul de iPhone nu are nicio poveste despre AI, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

După ce compania a raportat joi rezultatele financiare trimestriale, Cook a insistat că Apple va avea detalii concrete despre planurile sale pentru AI, despre care va vorbi foarte curând, arată news.ro.

Google a blocat un număr record de aplicații dăunătoare de Android CITEȘTE ȘI Google a blocat un număr record de aplicații dăunătoare de Android

”Continuăm să ne simțim foarte optimiști cu privire la oportunitatea noastră în AI generativă și facem investiții semnificative”, a declarat Cook pentru Reuters într-un interviu, menționând că Apple a cheltuit 100 de miliarde de dolari în ultimii cinci ani pentru cercetare și dezvoltare.

Concurenții Big Tech ai Apple au cheltuit sume comparabile sau chiar mai mari pe cercetare și dezvoltare în aceeași perioadă, dar au cheltuit și foarte mult pentru a construi centre de date care să găzduiască servicii AI.

Microsoft a cheltuit 14 miliarde de dolari pentru investiții în cel mai recent trimestru, iar Google, parte a grupului Alphabe,t nu este departe, cu 12 miliarde de dolari.

Safari va avea funcții de AI CITEȘTE ȘI Safari va avea funcții de AI

Meta Platforms le-a spus investitorilor săptămâna trecută să se aștepte la cheltuieli de capital de până la 40 de miliarde de dolari în acest an.

Apple gândește diferit. Cheltuielile sale de capital pentru tot anul 2023 au fost puțin peste 10 miliarde de dolari.

Apple, care câștigă cei mai mulți bani din vânzarea de dispozitive de consum, a plătit un preț pentru această politică în cea mai mare parte a acestui an, acțiunile sale scăzând cu 10%, deoarece investitorii s-au temut că compania rămâne în urmă în cursa AI.

Vineri, acțiunile Apple a crescut cu 6,4%, recuperând unele dintre pierderile recente.

Instagram schimbă regula și va promova alt tip de conținut CITEȘTE ȘI Instagram schimbă regula și va promova alt tip de conținut

Acțiunile Meta, Google și Microsoft, care fac bani din vânzarea de software sau servicii de publicitate, au urcat până la niveluri record, în timp ce companiile se luptă pentru a domina peisajul emergent ai AI, deși investitorii au reacționat și la prețurile mari ale centrelor de date și procesoarelor specializate, necesare pentru instruirea modelelor AI.

Apple a lăsat să se înțeleagă joi că nu va avea aceeași direcție. În timp ce Apple ar urma să dezvăluie noi funcții AI la conferința anuală de software de luna viitoare și să-și actualizeze liniile de produse cu cipuri pregătite pentru AI, directorul financiar Luca Maestri a spus că investitorii Apple nu ar trebui să se aștepte la o schimbare majoră în modul în care compania gestionează cheltuielile de capital.

Răspunzând la întrebarea unui analist, Maestri a remarcat practica de lungă durată a companiei de a împărți costurile de fabricație a instrumentelor cu furnizorii săi, ceea ce a menținut costurile Apple scăzute și generarea de numerar ridicată timp de mai bine de un deceniu.

”Facem ceva similar în ceea ce privește centrele de date. Avem propria capacitate de centre de date și apoi folosim capacitatea de la terți. Este un model care a funcționat bine pentru noi din punct de vedere istoric și intenționăm să continuăm pe aceeași linie în continuare”, a spus Maestri. 

Nou CFO la Orange România CITEȘTE ȘI Nou CFO la Orange România

Rămâne neclar dacă funcțiile AI, cum ar fi chatboturile care rulează direct pe un dispozitiv, vor stimula utilizatorii să cumpere noi telefoane, tablete sau laptopuri, care rămân cea mai mare sursă de venituri și profituri a Apple.

Ben Bajarin, de la Creative Strategies, a spus că, în timp ce procesoarele mai bune ar putea servi drept ”o linie în nisip” pentru unii utilizatori care au nevoie de instrumente AI pentru uz profesional, este posibil ca aceste caracteristici să nu declanșeze un boom de vânzări.

Aproape toate breșele de securitate, motivate financiar CITEȘTE ȘI Aproape toate breșele de securitate, motivate financiar

”Va fi ceva care va ajuta la creșterea vânzărilor, dar nu mă aștept să fie un super ciclu. Trebuie să fii atent să temperezi așteptările”, a spus Bajarin.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
ai