ChatGPT își poate relua serviciile în Italia, dacă răspunde condițiilor stabilite de agenția pentru protecția datelor

ChatGPT își poate relua serviciile în Italia, dacă răspunde condițiilor stabilite de agenția pentru protecția datelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2023

Agenția italiană de protecție a datelor a stabilit miercuri o listă de condiții care trebuie îndeplinite pentru a permite reluarea serviciului chatbot administrat de OpenAI în țară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În urmă cu aproape două săptămâni, OpenAI, companie susținută de Microsoft, a întrerupt serviciile ChatGPT în Italia, după ce autoritatea de reglementare, cunoscută sub numele de Garante, a restricționat temporar procesarea datelor cu caracter personal și a început o anchetă cu privire la o presupusă încălcare a regulilor de confidențialitate, scrie News.ro

INFOGRAFIC Incendiul - cauza unor mari despăgubiri plătite de Omniasig. La RCA a bătut recordul un șofer român care a schimbat banda în timp ce vorbea la telefon CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Incendiul - cauza unor mari despăgubiri plătite de Omniasig. La RCA a bătut recordul un șofer român care a schimbat banda în timp ce vorbea la telefon

Într-un comunicat, Garante a prezentat un set de cerințe ”concrete” care trebuie îndeplinite până la sfârșitul acestei luni

”Numai în acest caz.. autoritatea va suspenda restricțiile provizorii privind utilizarea datelor utilizatorilor italieni... iar ChatGPT va deveni din nou accesibil în Italia”, a spus aceasta.

OpenAI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Italia a fost prima țară din vestul Europei care a stopat ChatGPT, dar dezvoltarea sa rapidă a atras atenția legislatorilor și autorităților de reglementare din mai multe țări.

Mulți experți spun că sunt necesare noi reglementări pentru a guverna AI, din cauza impactului său potențial asupra securității naționale, locurilor de muncă și educației.

Autoritatea a spus că OpenAI trebuie să informeze utilizatorii din Italia despre ”metodele și logica” din spatele prelucrării datelor necesare pentru ca ChatGPT să funcționeze.

De asemenea, agenția a cerut OpenAI să ofere instrumente care să permită persoanelor ale căror date sunt implicate, inclusiv non-utilizatori, să solicite corectarea datelor cu caracter personal generate incorect de serviciu sau ștergerea acestuia, dacă o corectare nu este posibilă.

De asemenea, OpenAI ar trebui să permită non-utilizatorilor să se opună ”într-un mod simplu și accesibil” prelucrării datelor lor personale pentru a rula algoritmii, a spus Garante.

De asemenea, a cerut companiei să introducă până la sfârșitul lunii septembrie un sistem de verificare a vârstei, capabil să excludă accesul utilizatorilor sub 13 ani.

Garante a spus că va continua să investigheze eventualele încălcări ale regulilor de protecție a datelor de către OpenAI, rezervându-și dreptul de a impune orice alte măsuri necesare la sfârșitul anchetei în curs.

Restricția italiană privind ChatGPT a stârnit interesul altor autorități de supraveghere a confidențialității din Europa, care studiază dacă sunt necesare măsuri mai dure pentru chatbot și dacă să se coordoneze.

VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G în România CITEȘTE ȘI VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G în România

Agenția spaniolă pentru protecția datelor a cerut agenției de supraveghere a confidențialității a Uniunii Europene să evalueze preocupările legate de confidențialitate din în jurul ChatGPT.

În februarie, autoritatea italiană de reglementare a interzis companiei de chatbot AI Replika să folosească datele personale ale utilizatorilor din Italia, invocând riscuri pentru minori și persoanele fragile emoțional.

viewscnt
Afla mai multe despre
chatgpt
italia