FOTO Digi își pregătește intrarea în Belgia, indicată ca "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol

FOTO Digi își pregătește intrarea în Belgia, indicată ca "surpriza istorică" a ultimului sfert de secol
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Digi Communications, compania care deține operatorul telecom RCS&RDS, și-a deschis sediul central din Bruxelles și se pregătește astfel pentru lansarea serviciilor în Belgia, din această vară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

DIGI devine astfel cel de-al patrulea jucător de telecomunicații din Belgia. Oferta va include servicii de telefonie și date mobile, internet fix și televiziune.

ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul francez Gameloft închide studioul din Cluj, toți angajații vor fi concediați

DIGI Belgia se află acum în etapa de construcție și punere în funcțiune atât a rețelei de fibră optică, cu peste 60 de mii de case (HP - Homes Passed) deja acoperite în Bruxelles, cât și a rețelei mobile 4G și 5G, prognozată să atingă un număr de 4500 site-uri mobile în următorii ani. 

Digi Communications a intrat pe piața 5G din Belgia, în parteneriat cu Citymesh, parte a grupului belgian Cegeka. Cele două companii au creat firma Citymesh Mobile, în care Citymesh deține 51% din acțiuni, iar RCS & RDS, controlată de Digi Communications, are o participație de 49%, conform informațiilor prezentate atunci de Profit.ro.

FOTO Acțiunile GameStop își continuă creșterea explozivă după o postare online CITEȘTE ȘI FOTO Acțiunile GameStop își continuă creșterea explozivă după o postare online

Cum a relatat atunci Profit.ro, intrarea Digi Communications pe piața 5G din Belgia a fost indicată drept o "surpriză istorică", grupul român fiind primul nou jucător de telefonie mobilă cu drepturi depline din Belgia în ultimul sfert de secol. 

Ultimul eveniment de acest tip în Belgia a fost în 1999, prin intrarea KPN Orange (predecesorul BASE/Telenet).

FOTO Digi își pregătește intrarea în Belgia, indicată ca

Planul Digi și Citymesh anunțat atunci a fost de extindere a rețelei naționale cu investiții de sute de milioane de euro, în termen de cinci ani urmând să fie dezvoltată o structură națională de 3.500 până la 4.000 de antene.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Citymesh se va concentra pe piața B2B, în timp ce compania românească va prelua piața de consum.

"Scopul nostru este să construim cea mai bună și mai capabilă rețea 4G/5G din țară. Pentru că plecăm de la zero, avem ocazia să profităm de progresele tehnologice 5G încă de la început și să putem planifica implementarea în mod optim", spunea Mitch De Geest, CEO Citymesh.

FOTO Digi își pregătește intrarea în Belgia, indicată ca

"Sosirea acestui al 4-lea operator pe piața de consum constituie o perturbare a pieței”, a recunoscut, pe de altă parte, Xavier Pichon, CEO-ul Orange Belgium, dar care ține să își arate, ușor ironic, optimismul, arătând că Orange s-a mai confruntat cu sosirea unui al 4-lea operator pe alte piețe, precum în Franța (cu Free la sfârșitul anului 2009) și în Polonia, și se află în concurență cu DIGI pe alte piețe (România și Spania). „Ne-am descurcat destul de bine și chiar ne-am îmbunătățit cota de piață. Subiectul ne este familiar. Cunoaștem începutul filmului, iar uneori chiar și sfârșitul...", spunea acesta.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Prețul total achitat de Digi și Citymesh pentru frecvențe este de 114,3 milioane euro, din care, la începutul licitației, cele două companii asociate au plătit 83,3 milioane de euro pentru a rezerva spectrul pentru 2G, 3G și 4G. În timpul licitației, asocierarea a achiziționat însă suficient spectru 5G pentru a construi o rețea care să acopere întreaga Belgie.

Concurenții pe piață vor fi Proximus (a achiziționat cu 20% mai mult spectru decât concurenții săi, pentru 491 de milioane de euro), Telenet (264 de milioane de euro) și Orange Belgium (322 de milioane de euro). Și NRB Belgia a achiziționat un loc în banda de 3.600 MHz, pentru puțin sub 11 milioane de euro. Frecvența respectivă este însă potrivită pentru serviciile 5G.

"Premierul Alexander De Croo obține ceea ce și-a dorit ca ministru al Telecomunicațiilor, în 2018: un jucător de telecomunicații cu drepturi depline, care provoacă Proximus, Telenet și Orange", relatează media locală, cu referire la grupul român.

Alexander De Croo este un om de afaceri belgian care a devenit prim-ministru în octombrie 2020, după ce anterior a deținut portofoliul Ministerului pentru Agenda Digitală, Telecomunicații și Poștă (2014-2018) și pe cel al Finanțelor (2018-2020).

VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastre CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastre

Suma atrasă de statul belgian în urma întregii licitații a fost de 1,2 miliarde euro, de la un estimat de 800 milioane euro.

Cegeka este un grup de IT cu sediul central în Hasselt, Belgia, un al doilea sediu în Olanda și operațiuni în alte zece țări europene, toate conduse prin antreprenoriat și leadership local.

Cu peste 5.500 angajați la nivel de grup în Europa, dintre care peste 750 în România și Moldova, Cegeka este prezentă pe piață românească din 2011. 

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
rcs&rds
portugalia
5g