Zgonea, ANCOM: Conexiunile 5G în România s-au triplat, în ultimul an, dar rezultatul este încă nesatisfăcător

Zgonea, ANCOM: Conexiunile 5G în România s-au triplat, în ultimul an, dar rezultatul este încă nesatisfăcător
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Numărul conexiunilor 5G în România s-a triplat în ultimul an, până la 2,3 milioane, însă, din punctul meu de vedere, este un rezultat încă nesatisfăcător, cu 11% din total, a declarat Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), la un workshop de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

"În ultimii ani, să știți că operatorii au depus eforturi foarte mari ca să investească în România și să păstreze acest preț competitiv, raport preț, calitate și servicii oferite, unic în Europa. Azi, în România, avem peste 4.300 de stații de bază 5G, care aparțin celor patru mari operatori și care funcționează în benzile de frecvențe de 2,1 Mhz, 2,6 Mhz și în benzile 3,4 și 3,8. Numărul de conexiuni a crescut cu 20%, depășind două milioane. Asta înseamnă că numărul de conexiuni cu fibră optică către locuințe a ajuns la 5 milioane, o creștere de 13%, în ultimul an. Numărul de conexiuni active la internet mobil a înregistrat o ușoară creștere, din păcate, doar de 2% în timp ce numărul conexiunilor 5G s-a triplat și a ajuns la 2,3 milioane. Din punctul meu de vedere, încă nesatisfăcător, cu 11% din total. În continuare, tehnologia 4G este preponderentă în România, dar nu există o cerere de tehnologie 5G încă, chiar dacă noi avem impresia că România este undeva așa sus. Da, este sus, undeva la conectivitate, dar nu la consumul de care am avea nevoie ca să poată operatorii să investească. Aceste date statistice, cifrele 5G, cum le spun eu, pe care le observăm, sunt destul de modeste pentru România, care se pretinde o țară digitală în context european. Noi avem speranța, din dialogul pe care l-am avut cu operatorii, că va exista o creștere robustă în următoarea perioadă a ritmului tranziție de la 4G la 5G", a explicat Zgonea.

Marcel Ciolacu afirmă că Autostrada A8 poate fi realizată din bani europeni, dar și din împrumuturi CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu afirmă că Autostrada A8 poate fi realizată din bani europeni, dar și din împrumuturi

În viziunea șefului ANCOM, sectorul comunicațiilor trece, astăzi, printr-o profundă transformare, "poate unică în istoria omenirii, dincolo de noile tehnologii care apar și care se dezvoltă într-un ritm greu de imaginat", scrie Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, pe agenda noastră aceasta trebuie să fie prioritatea principală dacă vrem să așezăm o societate din care să scoatem beneficii. Pilonul esențial pentru digitalizarea unei societăți include integrarea tehnologiilor în toate aspectele vieții noastre economice, sociale, o creștere a eficienței operaționale prin automatizare, obținerea unor avantaje competitive prin inovație și prin adaptabilitate. În primul rând, accesul la date și la informații valoroase, prelucrarea lor într-un interes pe care să-l înțelegem pe termen mediu, scurt și lung, coroborat cu reducerea costurilor privind optimizarea resurselor () Autoritatea pe care o reprezint a depus, în ultimii ani, de când a fost înființată, eforturi mari pentru ca România să evolueze într-o direcție bună. După cum știți, acum doi ani de zile, autoritatea a făcut și o licitație pentru a pune la dispoziția operatorilor spectru pentru 5G dedicat acestor noi tehnologii care vin astăzi și în România. Acum, operatorii beneficiază de o cantitate mult mai mare și mai diversă de spectru și noi sperăm ca, într-un interval de timp destul de scurt, să putem să atingem obiectivele pe care ni le-am propus", a menționat Valeriu Zgonea.

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
ancom
zgonea