Consumatorii europeni fac plângeri împotriva Apple pentru că încetinește performanțele modelelor vechi de iPhone

Consumatorii europeni fac plângeri împotriva Apple pentru că încetinește performanțele modelelor vechi de iPhone
scris 2 dec 2020

O serie de asociații ale consumatorilor europeni, grupate în organizația Euroconsumers, au acuzat miercuri compania Apple că ar încetini deliberat performanțele unor modele mai vechi de iPhone și au cerut, în medie, compensații de 60 de euro pentru fiecare telefon afectat, relatează agenția EFE.

Primele plângeri colective au fost înaintate în Spania de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor (OCU), care solicită compensații cuprinse între 99 și 189 de euro per telefon, și în Belgia de grupul TestAchats, scrie Agerpres.

Windows 10 va rula aplicații de Android CITEȘTE ȘI Windows 10 va rula aplicații de Android

Acestora le vor urma și alte acțiuni legale similare în Italia și Portugalia, săptămânile următoare, a anunțat Euroconsumers printr-un comunicat.

Organizațiile susțin că firma cu sediul în Cupertino (SUA) a derulat practici comerciale incorecte și înșelătoare, încetinind în mod deliberat funcționarea iPhone 6, 6 Plus, 6S și 6S Plus.

Apple a recunoscut în urmă cu ceva timp că încetinește funcționarea modelelor mai vechi de iPhone, precum 6 sau 7, prin intermediul actualizării sistemului operativ iOS, cu scopul, potrivit companiei, de a compensa capacitatea mai limitată a bateriei și a preveni astfel ca dispozitivele să se supraîncarce și să se închidă.

Din acest motiv, compania s-a confruntat deja cu o serie de plângeri în Statele Unite ale Americii, unde atât consumatorii, cât și o serie de autorități, au considerat că Apple încetinește performanțele modelelor mai vechi pentru a înrăutăți funcționarea lor și a stimula cumpărarea de noi telefoane și baterii.

Compania multinațională a acceptat să plătească în SUA, în martie, compensații de 500 milioane de dolari după o plângere colectivă a utilizatorilor, și, în noiembrie, alte 113 milioane dolari, după o acțiune similară a Guvernelor din 33 de state, în ambele cazuri după ce a ajuns la acorduri extrajudiciare.

În mai, un tribunal italian a amendat Apple cu 10 milioane de dolari pentru aceste practici.

Plângerile depuse în Europa de Euroconsumers vin după ce organizația a transmis Apple în iulie, fără succes, o solicitare pentru a pune capăt perimării programate a acestor modele de i-Phone, fără a se recurge la justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
iphone