Catalyst România lansează un nou fond de venture capital, care va investi peste 40 milioane euro în firme de tehnologie

Catalyst România lansează un nou fond de venture capital, care va investi peste 40 milioane euro în firme de tehnologie
scris 2 dec 2020

Fondul de investiții Catalyst România, susținut de 3TS Capital Partners, lansează cel de-al doilea fond al său, destinat finanțării companiilor din tehnologie, media și telecom, după finalizarea primei runde de capitalizare.

Fondul, care urmărește să strângă 40-50 milioane euro, a fost înființat ca urmare a apelului pentru expresii de interes lansat de Fondul European de Investiții (FEI) către  echipele de management de a investi resurse financiare provenite din Resurse Rambursate JEREMIE, din programul InnovFin Equity al UE și în urma unei participării consistente din partea investitorilor privați.

Surpriză - Samsung poate renunța anul viitor la gama de telefoane premium Galaxy Note CITEȘTE ȘI Surpriză - Samsung poate renunța anul viitor la gama de telefoane premium Galaxy Note

Catalyst România este primul administrator de fond care reușește să lanseze al doilea fond de venture capital de tip „early growth”, după succesul primului fond care a fost finanțat majoritar prin Inițiativa JEREMIE. Primul Fond a investit in ultimii ani peste  12 milioane euro în 10 companii, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch, Avocatnet.ro, SmartBill, Green Horse Games și OmniConvert.

Catalyst România Fund II va continua să vizeze companiile de tehnologie care au deja un istoric de produse lansate pe piață și echipe de management cu experiență. În perioada inițială de investiții, noul fond va investi între 1mil. și 3 milioane euro într-un număr de 16 companii românești, cu scopul de a le sprijini obiectivele de creștere și extindere internațională. Catalyst va facilita de asemenea accesul acestor companii la know-how, resurse, parteneri de afaceri și investitori din Europa, SUA și Asia. Având în vedere că beneficiază de surse diverse de capitalizare care completeaza finanțarea FEI, politica de investiții permite fondului să identifice oportunități de investiții și în alte țări din Europa de Est sau de pe glob, atâta timp cât entitățile vizate înregistrează activități economice în România, fie prin operațiuni locale, fie prin echipe de dezvoltare sau vânzări.

„Lansăm noul fond de venture capital la momentul potrivit pentru companiile de tehnologie. Domeniul cunoaște o nouă etapă de dezvoltare alimentată de Covid - 19. În ciuda dificultăților umane, sociale și economice, pandemia ne împinge să avansăm într-un ritm mai rapid decât de obicei către o lume mai sigură, mai flexibilă și mai digitală. Suntem gata să oferim companiilor și echipelor din domeniul  tehnologiei resursele financiare atât de necesare, precum și experiența noastră îndelungată în creșterea afacerilor din domeniu”, a declarat Marius Ghenea, Managing Partner Catalyst România. 

Finațarea disponibilă fondului Catalyst România II prin Resurse Rambursate JEREMIE România și programul InnovFin Equity se ridică la 15 milioane euro. Restul capitalului a fost asigurat prin participarea a mai mult de 30 de investitori privati – antreprenori locali experimentați și executivi de top din diverse domenii, inclusiv câțiva fondatori de companii în care a investit Catalyst I.

Catalyst România are un istoric consistent de investiții pe plan local în companii de tehnologie. Infuzia de capital, know-how, bune practici pentru extinderea afacerii, asistență în implementarea strategiei și networking oferite de echipa Catalyst a asigurat o creștere anuală de 40% pentru întreg portofoliul. Catalyst România Fund I a raportat deja vânzarea a două dintre companiile din portofoliu către  investitori strategici, alte trei companii fiind în proces de vânzare.

În următorii ani, primul fond își va închide complet portofoliul, fie prin tranzacții cu investitori strategici sau financiari, fie prin listări la bursele din regiune, începând cu Bursa de Valori București.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalyst românia
3ts capital partners