Coronavirusul favorizează creșterea criminalității cibernetice

Coronavirusul favorizează creșterea criminalității cibernetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2020

Pandemia de COVID-19 a favorizat creșterea criminalității cibernetice în întreaga Europă, în special conținuturile de pornografie infantilă și escrocheriile online, a anunțat luni Agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii (Europol), citată de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Delincvenții au exploatat rapid pandemia pentru a ataca persoane vulnerabile" într-un context în care izolarea la domiciliu a determinat utilizatorii să recurgă la internet 'la o scară nemaivăzută până în prezent', specifică Europol într-un comunicat.

Astfel, înșelătoriile online "au devenit o strategie ideală pentru infractorii cibernetici, aceștia căutând să vândă articole care, potrivit lor, ar preveni sau ar vindeca de COVID-19", notează Agenția cu sediul La Haga, care publică anual un raport cu privire la criminalitatea cibernetică, scrie Agerpres.

Conducerea Parlamentului a luat act de demisia lui Sorin Grindeanu de la șefia ANCOM CITEȘTE ȘI Conducerea Parlamentului a luat act de demisia lui Sorin Grindeanu de la șefia ANCOM

Înșelăciunea prin e-mailurile de tip phishing rămâne o "amenințare eficientă", infractorii utilizând metode din ce în ce mai "sofisticate" în materie, potrivit Europol.

În perioada de apogeu a crizei, agenția a observat de asemenea o "creștere importantă" a materialelor online ce conțineau imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, difuzarea unui astfel de conținut devenind 'chiar mai populară decât de obicei' din cauza restricțiilor de călătorie.

"Pandemia de coronavirus a încetinit numeroase aspecte ale vieții noastre normale. Dar din păcate aceasta a accelerat activitatea infracțională online", a reacționat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, citată în comunicat.

"Crima organizată exploatează entități vulnerabile, indiferent dacă este vorba de noi șomeri, întreprinderi în dificultate sau și mai rău copii", a adăugat ea, subliniind "urgența" pentru Uniunea Europeană de a intensifica lupta împotriva criminalității cibernetice

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
criminalitate cibernetica