Craig Wright revine și spune că nu va oferi dovezi în sprijinul afirmației că el este Satoshi Nakamoto: "Îmi pare rău"

Craig Wright revine și spune că nu va oferi dovezi în sprijinul afirmației că el este Satoshi Nakamoto: "Îmi pare rău"
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 mai 2016

Antreprenorul australian Craig Wright, care la începutul săptămânii s-a autoproclamat creatorul monedei virtuale Bitcoin și a promis că va oferi dovezi "extraordinare" în sprijinul afirmației că el este persoana din spatele pseudonimului Satoshi Nakamoto, a revenit asupra declarațiilor inițiale, spunând că nu va mai publica alte detalii legate de originea criptomonedei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deși nu a retractat că el ar fi Satoshi Nakamoto, pseudonim despre care se crede că ascunde identitatea persoanei sau persoanelor care au inventat Bitcoin, australianul a spus joi că nu are curajul necesar pentru a-și dovedi afirmațiile, potrivit Reuters.

"Credeam că pot face acest lucru. Credeam că pot lăsa în urmă anii de anonimitate. Însă, în timp ce mă pregăteam în această săptămână să fac dovada accesului la cele mai timpurii chei (criptografice), am clacat. Nu am curajul, nu pot", a scris Wright pe blogul său, într-un post intitulat "Îmi pare rău".

Luni, Wright a afirmat public că el este Nakamoto, oferind în acest sens o probă tehnică, folosind monede despre care se știe că sunt deținute de către creatorul Bitcoin. Într-o întâlnire cu BBC, Wright a semnat digital mesaje folosind chei criptografice create în primele zile ale dezvoltării bitcoin. Cheile sunt indisolubil legate de porțiuni din bitcoin despre care se știe că au fost create sau extrase de către Nakamoto. Totodată, australianul a anunțat că intenționează să dea publicității informații care le vor permite și altora să verifice veridicitatea spuselor sale.

Luxemburg a acordat prima licență din Europa pentru o platformă de tranzacționare a bitcoin CITEȘTE ȘI Luxemburg a acordat prima licență din Europa pentru o platformă de tranzacționare a bitcoin

Între timp, Wright a șters de pe blogul său posturile în care declara că el este Nakamoto, însă acestea pot fi consultate aici. Australianul și-a cerut scuze susținătorilor săi, printre care dezvoltatorul de monede Bitcoin Gavin Andresen și economistul Jon Matonis, unul dintre directorii fondatori ai Bitcoin Foundation.

"Pot doar să sper că onoarea și credibilitatea acestora nu vor fi întinate în mod ireparabil de acțiunile mele. Nu s-au înșelat, însă știu că lumea nu va mai crede acest lucru acum. Tot ce pot să spun este că îmi pare rău", a spus Wright.

Andresen și Matonis s-au declarat convinși că Wright este creatorul Bitcoin.

Lansat oficial în ianuarie 2009 de Nakamoto, Bitcoin a devenit în doar câțiva ani cea mai populară criptomonedă din lume. În ciuda lipsei unui cadru de reglementare legal și a volatilității crescute, moneda digitală este acceptată la plată de tot mai multe companii, printre care Microsoft, PayPal și Dell. Până în prezent, au fost minate peste 15,5 milioane de monede Bitcoin cu care au fost efectuate mai mult de 127,24 milioane de tranzacții, arată datele Blockchain.info.

viewscnt
Afla mai multe despre
craig wright
bitcoin
satoshi nakamoto