Antreprenorul australian Craig Wright dezvăluie că este Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin

Antreprenorul australian Craig Wright dezvăluie că este Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2016

Antreprenorul australian Craig Wright afirmă în mod public că el este creatorul Bitcoin Satoshi Nakamoto, relatează BBC News.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Admițând acest lucru, Wright pune capăt multor ani de speculații despre cine este autorul ideii care stă la baza sistemului banilor digitali, scrie News.ro.

Wright a furnizat o probă tehnică pentru a-și susține revendicarea, folosind monede despre care se știe că sunt deținute de către creatorul Bitcoin.

Membri marcanți ai comunități Bitcoin și echipa de bază de dezvoltatori au confirmat revendicarea lui Wright.

Wright și-a dezvăluit identitatea pentru trei instituții media, și anume BBC, The Economist și GQ.

Într-o întâlnire cu BBC, Wright a semnat digital mesaje folosind chei criptografice create în primele zile ale dezvoltării bitcoin. Cheile sunt indisolubil legate de porțiuni din bitcoin despre care se știe că au fost create sau extrase de către Satoshi Nakamoto.

"Acestea sunt porțiuni folosite pentru a trimite zece bitcoini lui Hal Finney în ianuarie (2009), în prima tranzacție în bitcoin", a declarat Wright în timpul demonstrației sale.

Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitor și poate fi aplicată din 13 mai CITEȘTE ȘI Legea privind darea în plată a fost publicată în Monitor și poate fi aplicată din 13 mai

Celebrul criptograf Hal Finney a fost unul dintre inginerii care au ajutat la transformarea ideilor lui Wright în protocolul Bitcoin, a spus el.

"Eu am fost principala parte a acestuia, dar m-au ajutat și alte persoane", a declarat el.

Wright a anunțat că intenționează să dea publicității informații care le vor permite și altora să verifice, din punct de vede criptografic, că el este Satoshi Nakamoto.

Jon Matonis, un economist și unul dintre directorii fondatori ai Bitcoin Foundation, s-a declarat convins că Wright este cine afirmă că este

"În timpul sesiunii de dovedire de la Londra, am avut oportunitatea să examinez date pertinente din trei puncte de vedere distincte: criptografic, social și tehnic", a declarat Matonis.

"Sunt ferm convins că Craig Wright satisface toate cele trei categorii", a adăugat el.

Dezvăluindu-se, Wright speră să pună capăt speculațiilor de presă despre identitatea lui Satoshi Nakamoto. The New Yorker, Fast Company, Newsweek și multe alte organizații media au efectuat anchete îndelungi în căutarea creatorului Bitcoin și au prezentat numeroase persoane drept candidați.

În decembrie 2015, două reviste - Wired și Gizmodo - l-au prezentat pe Wright drept candidat, după ce au primit documente despre care se crede că au fost furate și care au dezvăluit implicarea sa în proiect.

La scurt timp după publicarea acestor informații, autoritățile din Australia au descins la locuința lui Wright.

Biroul australian pentru impozitare (ATO) a anunțat că descinderea era legată mai degrabă de o îndelungată anchetă cu privire la plata unor impozite decât de Bitcoin.

Întrebat în legătură cu această descindere, Wright a răspuns că el cooperează deplin cu ATO.

"Avem avocați care negociază cu ei cât am de plătit", a declarat el.

Materialele de presă publicate în decembrie au determinat și alți jurnaliști, dar și pe alții, să-l urmărească atât pe el, cât și persoane pe care le cunoaște, a adăugat Wright.

"Multe lucruri au fost inventate și nu-mi place să afecteze persoane la care țin", a spus el. "Nu vreau ca vreuna dintre ele să fie afectate de toate aceste lucruri", a subliniat el.

"Nu am făcut toate aceste lucruri pentru că așa am vrut. Nu este din cauză că am ales așa", a spus el, adăugând că nu intenționează să devină figura centrală a monedelor bitcoin.

"Nu vreau să fiu figura publică a ceva", a subliniat Wright, exprimându-și regretul față de faptul că a fost nevoit să-și dezvăluie identitatea.

"Aș fi preferat să nu o fac", a spus el. "Vreau să lucrez, vreau să continui să fac ceea ce vreau să fac. Nu vreau bani, nu vreau faimă, nu vreau să fiu adorat. Vreau doar să fiu lăsat în pace", a subliniat el.

Monedele bitcoin sunt acceptate în prezent ca metodă de plată pentru o vastă varietate de bunuri și servicii - de la transferuri internaționale de fonduri și până la răscumpărări pentru date criptate de viruși informatici.

În prezent, 15,5 milioane de bitcoin se află în circulație. Fiecare valorează aproximativ 449 de dolari (306 lire sterline sau aproximativ 390 de euro).

Satoshi Nakamoto ar fi acumulat aproximativ un milion de bitcoin.

viewscnt
Afla mai multe despre
craig wright
satoshi nakamoto
bitcoin