Cum crede Bill Gates că ne va schimba viața inteligența artificială în următorii 5 ani

Cum crede Bill Gates că ne va schimba viața inteligența artificială în următorii 5 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2024

Nu este niciun secret că Bill Gates este optimist în privința inteligenței artificiale. Miliardarul prezice că noua tehnologie va avea un efect transformator pentru toată lumea în următorii cinci ani, potrivit CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ascensiunea inteligenței artificiale a stârnit teama că această tehnologie va elimina milioane de locuri de muncă în întreaga lume. Fondul Monetar Internațional a afirmat săptămâna aceasta că aproximativ 40% din locurile de muncă din întreaga lume ar putea fi afectate de ascensiunea IA.

ULTIMA ORĂ Lycamobile se retrage din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lycamobile se retrage din România

Gates nu este neapărat în dezacord cu această noțiune, dar crede că istoria arată că, odată cu fiecare nouă tehnologie, apar temeri și apoi noi oportunități.

„Așa cum s-a întâmplat [cu] productivitatea agricolă în 1900, oamenii se întrebau: „Hei, ce vor face oamenii?” De fapt, au fost create o mulțime de lucruri noi, o mulțime de noi categorii de locuri de muncă și ne este mult mai bine decât atunci când toată lumea făcea munci agricole”, a spus Gates. „Așa va fi și aici”, scrie G4Media.ro.

Într-un interviu acordat marți CNN, Gates a prezis că inteligența artificială va face viața tuturor mai ușoară, indicând în mod special faptul că îi va ajuta pe medici să își facă actele, care este „o parte a muncii care nu le place, și pe care noi o putem face foarte eficientă”.

Deoarece nu este nevoie de „prea mult hardware nou”, Gates a spus că accesul la inteligența artificială se va face prin intermediul „telefonului sau al PC-ului pe care îl aveți deja conectat prin conexiunea la internet pe care o aveți deja”.

VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G într-un nou oraș din România CITEȘTE ȘI VIDEO Telekom Mobile lansează servicii 5G într-un nou oraș din România

El a mai spus că îmbunătățirile aduse de ChatGPT-4 de la OpenAI au fost „dramatice”, deoarece acesta poate „citi și scrie”, astfel încât este „aproape ca și cum ai avea un “guler alb” care să fie un tutore, să ofere sfaturi de sănătate, să ajute la scrierea de cod, să ajute la apelurile de asistență tehnică”. El a spus că încorporarea acestei tehnologii în sectoarele educațional sau medical va fi „fantastică”.

Microsoft are un parteneriat de mai multe miliarde de dolari cu OpenAI. Gates rămâne unul dintre cei mai mari acționari ai Microsoft.

Scopul Fundației Gates este de a se asigura că decalajul în ceea ce privește beneficiile noii tehnologii dintre țările sărace și țările bogate va fi foarte scurt, a declarat Gates la Davos, cu ocazia Forumului Economic Mondial. „La urma urmei, lipsa medicilor și a profesorilor este mult mai acută în Africa decât în Occident.”

FMI, în raportul său din această săptămână, a avut o viziune mult mai puțin optimistă. Fondul crede IA va adânci inegalitatea, fără intervenția politicienilor.

Gates are o avere de 140 de miliarde de dolari, ceea ce îl face a patra cea mai bogată persoană de pe Pământ, potrivit Bloomberg’s Billionaires Index. Dar probabil că ar fi fost în continuare cea mai bogată persoană din lume dacă nu s-ar fi angajat să își doneze toți banii.

El a declarat pentru CNN că nu își face griji cu privire la pierderea averii sale.

„Am mai mult decât suficienți bani pentru consumul propriu”, a spus Gates. Activitățile filantropice “mă fac să cobor pe listă și voi fi mândru când voi cădea de tot”.

Cofondatorul Microsoft și fosta sa soție, Melinda French Gates, s-au angajat să doneze marea majoritate a averii lor fundației pe care au înființat-o împreună în urmă cu 20 de ani, precum și altor eforturi filantropice.

În 2022, Gates a anunțat intenția fundației de a dona 9 miliarde de dolari anual până în 2026. El a declarat că este „încântat că va avea un impact atât de mare” pentru organizațiile cărora le va dona acești bani.

El a spus că el și parteneri precum Warren Buffett au donat aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru fundația sa. La o rată de 9 miliarde de dolari pe an, Gates anticipează că va dona toți banii în aproximativ 20 de ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligența artificială
bill gates