Datoriile Asesoft International, firma în insolvență controlată de Sebastian Ghiță, se apropie de 120 mil. lei. BCR e cel mai mare creditor

Datoriile Asesoft International, firma în insolvență controlată de Sebastian Ghiță, se apropie de 120 mil. lei. BCR e cel mai mare creditor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 27 apr 2016

Banca Comercială Română (BCR) este cel mai mare creditor al producătorul de aplicații software Asesoft International, deținut indirect de fostul deputat Sebastian Ghiță potrivit DNA, în condițiile în care s-a înscris la masa credală cu aproximativ 41,9 milioane de lei, reiese din tabelul preliminar întocmit de Casa de Insolvență Ionescu și Sava SPRL, aministratorul judiciar al companiei și consultat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La începutul lunii noiembrie 2015, Tribunalul Prahova a admis o cerere a companiei suedeze Transas Marine International, care a solicitat insolvența Asesoft International pentru o datorie restantă de peste 840.000 euro.

Compania suedeză a fost reprezentată în dosar de casa de avocatură Mușat&Asociații. Creanța trebuia să fie achitată în patru tranșe, ultima având scadența la începtul lunii aprilie 2014.

În ianuarie 2011, Transas Marine International și Asesoft International au încheiat un contract de două  milioane de euro pentru livrarea, instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de management al traficului de nave, sistem pe care Asesoft trebuia să-l livreze Autorității Navale Române.

Fiscul execută Asesoft Technologies, înființată de Ghiță, și îi vinde casele cu 1 mil. euro pentru datorii RTV CITEȘTE ȘI Fiscul execută Asesoft Technologies, înființată de Ghiță, și îi vinde casele cu 1 mil. euro pentru datorii RTV

Asesoft International a câștigat, în octombrie 2010, o licitație organizată de Autoritatea Navală Română pentru furnizarea unui sistem de management al traficului de nave pe Dunăre și de informare asupra transportului pe ape interioare (RoRIS).

Contractul a fost estimat la 9 milioane de euro, fără TVA, și a fost atribuit Asesoft International pentru suma de 7,67 milioane de euro, fără TVA, potrivit datelor www.e-licitatie.ro.

Transas Marine International produce aplicații software și echipamente pentru aviație și transporturi maritime, potrivit datelor companiei.

Acționarii Asesoft International sunt Minasee Holdings LTD - 99.43% și Cristian Năstăsoiu - 0,57%, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Minasee Holdings LTD este deținută de deputatul Sebatian Ghiță, potrivit datelor din rechizitoriul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) prin care primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu, și Sebastian Ghiță au fost trimiși în judecată, în luna iulie 2015, într-un dosar pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu.

"Conform informării transmise de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, firmele din grupul Asesoft au fost înființate de Ghiță Sebastian Aurelian și s-au remarcat prin capacitatea de a obține contracte bănoase cu statul, în domeniul IT. (…) Până la data de 14 februarie 2011, Asesoft International l-a avut ca acționar majoritar pe Ghiță Sebastian Aurelian, pentru ca, după această dată, să-și cesioneze părțile sociale către Minasee Holdings LTD Cipru, companie de tip offshore deținută 100% de Ghiță Sebastian Aurelian", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Pe de altă parte, Ghiță declara, în august 2012, că a vândut acțiunile pe care le deținea la Asesoft Distribution, Dante International (eMag.ro), Flanco și alte firme din domeniul IT&C.

Potrivit tabelului preliminar al creanțelor, totalul datoriilor Asesoft International se ridică la 119,8 milioane de lei.

În afară de BCR și Transas Marine International, sume semnificative au fost solicitate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) – 3,3 milioane de lei, Asesoft Technologies – 15,7 milioane de lei, Avitech Co – 1,15 milioane de lei, Bayerische Landenbank (prin mandatar Huawei Technologies) – 4,04 milioane de lei, Bion Advanced Support Team – 5,54 milioane de lei și Computer Professional Business – 2,81 milioane de lei.

De asemenea, în tabel se regăsesc Eximprod Group – 2,81 milioane de lei, Expert One Research – 3.2 milioane de lei, Gemeni SP – 1,5 milioane de lei, Insoft Development&Consulting – 5,4 milioane de lei, Net Integration Technologies – 2,7 milioane de lei, Network One Distribution (NOD) – 3,7 milioane de lei, Piraeus Bank Romania – 4,7 milioane de lei, Romsys – 3,7 milioane de lei, Software Scope – 7,5 milioane de lei și Ymens Teamnet – 1,04 milioane de lei.

Înființată în anul 2001, Asesoft International este un producător de aplicații software la comandă și a consemnat afaceri în 2014 afaceri de 113,7 milioane de lei, în scădere cu 28,5% față de anul precedent, și pierderi de 2,1 milioane de lei, de la un profit net de 160.258 lei în 2013.

Datoriile societății însumau 145,45 milioane de lei, iar creanțele 152,7 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
asesoft international
bcr
insolventa
creante
sebastian ghita