China construiește un avion hipersonic care va zbura cu peste 9.000 km/h

China construiește un avion hipersonic care va zbura cu peste 9.000 km/h
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 27 feb 2018

O echipă de oameni de știință chinezi dezvoltă în prezent un avion capabil de viteze Mach 7.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cercetătorii de la Academia de Științe a Chinei au testat un avion hipersonic ce poze zbura la viteze Mach 7 (de 7 ori viteza sunetului). Mai precis, avionul poate atinge viteze de 9.012 kilometri la oră.

I Plane, cum este numit datorită formei, are două perechi de aripi. O pereche este prinsă de axa centrală a fuzelajului și curbată spre înainte. Deasupra fuzelajului este plasată o pereche de aripi delta (folosite de multe avioane militare moderne) dintr-o singură bucată.

Această configurație îi conferă un zbor mai eficient decât setup-ul clasic al avioanelor hipersonice cu o singură pereche de aripi. Bumurile sonice, care creează frecare mare și turbulențe în configurațiile actuale, sunt folosite în acest caz pentru a îmbunătăți stabilitatea și a crește performanța de zbor.

VIDEO O imprimantă 3D robotică poate printa schițe în timp real folosind realitatea augmentată CITEȘTE ȘI VIDEO O imprimantă 3D robotică poate printa schițe în timp real folosind realitatea augmentată

Avionul ar urma să se bazeze pe două tipuri de propulsie. Pentru vitezele reduse se vor folosi turboreactoare cu flux dublu, iar pentru viteze hipersonice se va activa un așa-numit scramjet (un statoreactor care inițiază combustia în fluxul de aer la viteze mai mari decât viteza sunetului).

Proiectul cercetătorilor chinezi reprezintă o nouă cauză de îngrijorare pentru Statele Unite. Amiralul Harry Harris a avertizat deja Congresul american că China încearcă să devină principala forță în cursa înarmărilor din aviația hipersonică.

Avioanele hipersonice au potențialul de a schimba gândirea strategică militară. Acestea au o arie planetară mult mai mare de acoperire și pot face inutile sistemele de apărare actuale.

China mai este cunoscută pentru un proiect ambițios în acest domeniu. Aceasta lucrează la un tunel de vânt (în care se testează capacitățile aerodinamice ale vehiculelor și avioanelor) care va produce viteze Mach 36 (44.452 kilometri pe oră). Când va deveni operațional, în 2020, va fi cel mai performant tunel de vânt din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
i plane
hiperosnic
avion
china