Google demonstrează puterea învățării mecanice într-o nouă facilitate a aplicației de YouTube

Google demonstrează puterea învățării mecanice într-o nouă facilitate a aplicației de YouTube
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 2 mar 2018

Google lansează o facilitate care permite creatorilor de conținut video să schimbe în timp real fundalul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Noua facilitate, care nu are o denumire oficială, ci doar descrierea tehnică a procesului, segmentare video în timp real, face parte din secțiunea Stories a aplicației pentru YouTube.

YouTube a dezvoltat obiceiul de a lansa aplicații sau facilități experimentale destul de puerile dar care folosesc tehnologii de ultimă oră, precum inteligența artificială sau realitatea augmentată.

Google lansează un site care conține resurse gratuite pentru oricine dorește să învețe despre inteligența artificială CITEȘTE ȘI Google lansează un site care conține resurse gratuite pentru oricine dorește să învețe despre inteligența artificială

Prin astfel de produse, foarte apreciate în special în rândul tinerilor, Google poate experimenta și, totodată, își poate antrena sistemele artificiale. Exact aceasta este ideea și cu noua facilitate lansată de compania americană.

Segmentarea video în timp real, de exemplu, le permite vlogerilor care se filmează cu telefonul mobil să aleagă orice fundal disponibil în cadrul noii opțiuni. Aplicația va separa automat subiectul de fundal și va înlocui fundalul real cu cel ales.

Pentru asta, se folosește o rețea neuronală convoluțională (o rețea artificială care funcționează pe aceleași principii ca și creierul uman și care este specializată în analizarea și recunoașterea conținutului din imagini și video) care a fost antrenată prin parcurgerea a mii de imagini cu scopul de a învăța să separe subiectul de fundal.

VIDEO O imprimantă 3D robotică poate printa schițe în timp real folosind realitatea augmentată CITEȘTE ȘI VIDEO O imprimantă 3D robotică poate printa schițe în timp real folosind realitatea augmentată

Rețeaua folosește aceste informații, precum și cele pe care le deprinde din filmările la care va fi folosită, nu doar pentru a se perfecționa ci și pentru a reduce sarcina pe care telefonul mobil ar trebui să o suporte în mod obișnuit pentru prelucrarea video.

Cu cât utilizatorul folosește mai mult noua facilitate, cu atât aceasta devine mai eficientă, iar informațiile deprinse în cadrul unei operațiuni sunt folosite și pentru cele care urmează. De exemplu, depistând de la prima sarcină la care a fost folosită care este subiectul, va folosi această informație în cadrul operațiunilor viitoare, devenind mai rapidă și mai eficientă din punctul de vedere al consumului de energie.

Rapiditatea cu care se desfășoară întregul proces a făcut posibil ca segmentarea în timp real să poată fi folosită și pentru video. Spre exemplu, aceasta funcționează cu 40 de cadre pe secundă în cazul lui Pixel 2 și cu peste 100 de cadre pe secundă pe iPhone 7.

Google demonstrează puterea învățării mecanice într-o nouă facilitate a aplicației de YouTube

viewscnt
Afla mai multe despre
google
youtube
inteligenta artificiala
invatare mecanica