ULTIMA ORĂ VIDEO Mark Zuckerberg, tactica pocăinței în fața Congresului SUA în scandalul "Cambridge Analytica”: Este greșeala mea și îmi pare rău. Sunt deschis la noi reglementări dacă acestea sunt cele corecte

ULTIMA ORĂ VIDEO Mark Zuckerberg, tactica pocăinței în fața Congresului SUA în scandalul "Cambridge Analytica”: Este greșeala mea și îmi pare rău. Sunt deschis la noi reglementări dacă acestea sunt cele corecte
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 apr 2018

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, și-a asumat răspunderea față de erorile rețelei de socializare care au dus la scandalul "Cambridge Analytica”, marți, în timpul audierii sale la comisiile de Comerț și Juridic ale Senatului american. El a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariția unei situații similare și a asigurat că este deschis la noi reglementări, atât timp cât acestea sunt "cele corecte".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Zuckerberg, a acceptat să prezinte explicații în legătură cu scandalul colectării datelor personale ale utilizatorilor rețelei de socializare de către firma de consultanță politică Cambridge Analytica. Acțiunile Facebook au crescut în ședința de marți cu 4,5%, la maximul ultimelor circa 3 săptămâni, înainte de apariția lui Zuckerberg în fața Senatului american.

Senatorii au avertizat că ar putea fi necesare anumite reglementări dacă Facebook nu va rezolva problema confidențialității datelor, răspunsul lui Zuckerberg fiind acela că este deschis la noi reglementări, atât timp cât sunt "cele corecte".

"Scopul acordului cu utilizatorii nu este acela de a-i informa pe aceștia cu privire la drepturile pe care le au, este acela de a ascunde ceea ce stă în spatele Facebook. Amândoi știm acest lucru", i-a spus senatorul John Kennedy lui Zuckerberg, cerându-i acestuia să refacă textul acordului, în așa fel încât acesta să fie mai ușor de înțeles.

CEO-ul Facebook a recunoscut că, în 2015, după ce a aflat de colectarea datelor de către Cambridge Analytica, nu a blocat reclamele firmei de consulanță politică pe rețeaua socială, adăugând că acest lucru a fost "o greșeală".

Totodată, Zuckerburg a reiterat că regretă influența Rusiei asupra alegerilor prezidențiale din 2016 și a afirmat că rezolvarea situațiilor de acest fel este o prioritate anul acesta. CEO-ul celei mai populare platforme de socializare susține că Facebook a făcut progrese în ceea ce privește ștergerea informațiilor false, inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale.

Zuckerberg a confirmat și faptul că Facebook colaborează cu procurorul special Robert Mueller, cel care investighează presupusele înțelegeri secrete între echipa lui Donald Trump și oficiali ruși în cursul campaniei prezidențiale din 2016, adăugând că nu poate oferi detalii suplimentare din motive de confidențialitate.

"Acum este clar că nu am făcut suficient pentru ca instrumentele noastre să nu fie folosite în scopuri dăunătoare. Acest lucru se aplică în cazul știrilor false, implicarea străinilor în alegeri și discursuri care instigă la ură, dar și în cazul dezvoltatorilor de aplicații și protecției datelor. Nu am avut o imagine sufiecient de clară în legătură cu gradul nostru de responsabilitate, iar acest lucru a fost o mare greșeală", a mai declarat Zuckerberg.

Întrebat dacă platforma de socializare pe care o conduce colectează date audio cu ajutorul dispozitivelor mobile, Zuckerberg a afirmat că "ideea că Facebook ascultă oamenii este o teorie a conspirației".

Întrebat dacă profesorul Aleksander Kogan, cel care a colectat datele obținute de cei de la Cambridge Analytica, a vândut informațiile respective și către alte companii, Zuckerberg a răspuns afirmativ, menționând că una dintre aceste companii este Eunoia. Kogan a dezvoltat o aplicație, deghizată sub forma unui sondaj, care a colectat datele participanților și ale prietenilor acestora.

Zuckerberg a recunoscut și că cei ale căror date au ajuns în mâna Cambridge Analytica sunt victime, adugând că "totul s-a întâmplat chiar sub privirile noastre".

Începutul discursului

"Facebook este o companie optimistă și idealistă. În cea mai mare parte a existenței noastre, ne-am concentrat pe tot binele pe care îl poate genera conectarea oamenilor. În timp ce Facebook s-a dezvoltat, oamenii au primit un nou instrument puternic pentru a rămâne conectați la persoanele pe care le îndrăgesc. Recent, am văzut mișcarea #MeToo pe Facebook, iar după uraganul Harvey, oamenii au folosit platforma și 70 de milioane de afaceri mici au folosit Facebook pentru a crea locuri de muncă și pentru a se dezvolta”, și-a început Zuckerberg discursul în Congresul american.

El a spus însă că este evident că nu a făcut suficient pentru a preveni ca aceste instrumente să fie folosite și pentru a face rău și că este greșeala sa și îi pare rău, arată news.ro.

FOTO Apple lansează o variantă roșie de iPhone 8 și iPhone 8 Plus CITEȘTE ȘI FOTO Apple lansează o variantă roșie de iPhone 8 și iPhone 8 Plus

"Acest lucru se aplică în cazul știrilor false, implicarea străinilor în alegeri și discursuri care instigă la ură, dar și în cazul dezvoltatorilor de aplicații și protecției datelor. Nu am avut o imagine sufiecient de clară în legătură cu gradul nostru de responsabilitate, iar acest lucru a fost o mare greșeală. A fost greșeala mea și îmi pare rău. Eu am înființat Facebook, eu îl conduc și eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă”, a adăugat el.

Zuckerberg a mai spus că nu este suficient ca Facebook să conecteze oamenii, ci trebuie să se asigure că aceste conexiuni sunt pozitive.

"Nu este suficient să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că acele conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să le oferim oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că ei nu folosesc această voce pentru a le face rău altor oameni sau pentru a răspândi informații eronate. Nu este de ajuns să le oferim oamenilor control asupra informațiilor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii cărora ei le oferă aceste informații le protejează, de asemenea”, a explicat co-fondatorul Facebook.

"În consiliul Facebook, avem responsabilitatea nu doar de a construi instrumente, ci de a ne asigura că aceste instrumente sunt folosite pentru a face bine. Va dura ceva timp să realizăm toate schimbările pe care trebuie să le facem, dar eu sunt hotărât să reușim. Acest demers include modul în care protejăm informațiile oamenilor și în care să salvgardăm alegerile din lume”, a continuat Zuckerberg.

Măsuri pentru a preveni repetarea unor greșeli

Mark Zuckerberg a menționat câteva măsuri pe care le va lua pentru a preveni repetarea unor greșeli similare.

Facebook va alerta, de astăzi, utilizatorii ale căror date au fost folosite de Cambridge Analytica CITEȘTE ȘI Facebook va alerta, de astăzi, utilizatorii ale căror date au fost folosite de Cambridge Analytica

"Mai întâi, înțelegem exact ce a făcut Cambridge Analytica și vom informa toate persoanele care au fost afectate. Ce știm acum este că Cambridge Analytica a accesat abuziv informații, cumpărându-le. Când am contactat Cambridge Analytica inițial, reprezentanții companiei ne-au spus că au șters datele. Acum o lună, am auzit noi informații potrivit cărora această promisiune a fost falsă. În prezent lucrăm cu guverne din SUA, Regatul Unit și din jurul lumii pentru a realiza un audit complet a ceea ce am făcut și pentru a ne asigura vă vor șterge orice date dețin încă”, a mai spus CEO-ul Facebook.

Zuckerberg a mai spus că echipa Facebook investighează fiecare aplicație cu care colaborează.

"În al doilea rând, pentru a ne asigura că niciun alt dezvoltator de aplicații nu folosește date în mod impropriu, investigăm fiecare aplicație. Pentru a preveni dezvoltarea acestei situații, ne asigurăm că nu pot accesa în prezent la fel de multă informație. Vestea bună este că am făcut deja schimbări majore pe platforma noastră în 2014, care ar fi putut preveni această situație cu Cambridge Analytica să se întâmple din nou astăzi”, a explicat el.

"Sunt însă mai multe lucruri de făcut. Principala mea prioritate a fost întotdeauna misiunea noastră socială de a conecta oamenii, construind comunitatea și contribuind la aducerea oamenilor mai aproape unii de alții. Publicitarii și dezvoltatorii nu vor avea o altă prioritate deasupra acestei atât timp cât eu conduc Facebook”, a mai spus Zuckerberg.

"Am fondat Facebook când eram în facultate. Ne-am dezvoltat mult de atunci. Acum servim peste două miliarde de oameni din jurul lumii. În fiecare zi, serviciile noastre sunt folosite de oameni pentru a rămâne conectați cu cele mai importante persoane pentru ei. Cred mult în ceea ce facem și știu că atunci când vom înfrunta aceste provocări ne vom uita în urmă la ajutarea oamenilor de a se conecta și acordarea mai multor persoane o voce ca la o forță pozitivă în lume. Înțeleg că aceste probleme despre care vorbim astăzi nu sunt doar probleme pentru Facebook și pentru comunitatea noastră. Sunt probleme și provocări pentru noi toți, ca americani”, a mai spus Zuckerberg, înainte de întrebările din partea comisiilor.

LISTA Peste 10.000 de localități din țară vor primi internet gratuit, în baza unui program UE CITEȘTE ȘI LISTA Peste 10.000 de localități din țară vor primi internet gratuit, în baza unui program UE

Seatorul Chuck Grassley, care a deschis această audiere, a menționat că o audiere separată este plănuită de comisia Juridică, cu reprezentanți ai Cambridge Analytica.

Zuckerberg a mai afirmat că Facebook încearcă să se schimbe în urma criticilor recente, el încercând să evite adoptarea unei legislații stricte pentru reglementarea activității celei mai mari rețele de socializare din lume.

Mogulul în vârstă de 33 de ani al internetului a fost chestionat în timpul unei audieri comune organizate de comisia pentru comerț și comisia juridică din Senat, pe o serie de subiecte, de la gestionarea tentativelor Rusiei de intervențe în alegeri la confidențialitatea datelor utilizatorilor și discursurile de ură.

”Traversăm o transformare filozofică extinsă a companiei”, a spus Zuckerberg, care s-a prezentat îmbrăcat într-un costum închis la culoare și cravată, în locul tricoului și blugilor pe care îi poartă de obicei.

John Thune, președintele comisiei pentru comerț, știință și transporturi, a adoptat un ton conflictual în remarcile care au deschis discuțiile.

”În trecut, mulți dintre colegii mei din ambele tabere au dorit să amâne, datorită eforturilor companiilor pentru autoreglementare. Dar asta s-ar putea schimba”, a spus acesta.

Șeful Facebook a spus senatorilor că, privind înapoi, realizează că a greșit pentru că nu a alertat utilizatorii în privința comportamentului firmei Cambridge Analytica din 2015, când compania a aflat de abuzurile firmei de consultanță politică.

Streaming-ul video este pe cale să devină mult mai rapid CITEȘTE ȘI Streaming-ul video este pe cale să devină mult mai rapid

”Am considerat că este un caz închis”, a explicat Zuckerberg.

Facebook nu vrea serviciu contra cost

Acesta a mai spus că Facebook nu intenționeaxă să ofere un serviciu de socializare contra cost care să permită utilizatorilor să opteze ca datele lor să nu fie colectate de terțe părți.

Senatorii au avertizat că ar putea lua în considerare introducerea unor reglementări, dacă Facebook nu va lua măsuri pentru respectarea confidențialității datelor, iar senatorul de Florida Bill Nelson a spus că dacă Facebook nu poate rezolva aceste probleme ”va trebui să o facem noi”.

În privința problemelor de securitate, Zuckerberg și-a exprimat regretul pentru influența avută de persoane din Rusia în cursa prezidențială americană din 2016, prin răspândirea de informații incorecte, și a arătat că rezolvarea acestor probleme rămâne o prioritate în acest an. El a adăugat că Facebook a făcut deja progrese în detectarea informațiilor false de pe platforma sa, așa cum s-a dovedit în alegerile mai recente, și că dispune de inteligență artificială care contribuie la acest lucru.

Lupta cu operatorii ruși

Facebook se luptă continuu cu operatori ruși care încearcă să îi exploateze platforma de socializare, a mai spus Zuckerberg,

"Ei vor continua să devină mai buni”, a spus acesta.

Zuckerberg a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajați Facebook. Mark Zuckerberg a precizat că el nu s-a numărat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievați de biroul lui Mueller. "Colaborarea noastră cu acest consiliu este confidențială”, a spus Zuckerberg.

Senatorii americani au atras atenția asupra dificultății pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operațiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore și o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă.

Inițiativa din Parlament privind GDPR derogă de la regulamentul european, impunând unele restricții CITEȘTE ȘI Inițiativa din Parlament privind GDPR derogă de la regulamentul european, impunând unele restricții

El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false. "Sunt oameni în Rusia angajați să încerce să exploateze sistemele noastre, precum și alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta și în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg.

Viitoarele alegeri

Răspunzând unei intervenții a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a afirmat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în viitoarele alegeri.

În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înțelege că a fost o greșeală să creadă că datele deținute de Cambridge Analytica au fost șterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o "greșeală”.

"Cambridge Analytica era advertiser în 2015, așa că Facebook ar fi putut interzice compania când am aflat prima dată despre colectarea de date. Nu am făcut acest lucru. Acea decizie a fost o greșeală”, a spus CEO-ul Facebook.

Senatorii l-au mai întrebat pe co-fondatorul Facebook dacă interdicțiile impuse de această platformă funcționează cu adevărat.

Potrivit lui Zuckerberg, companiile Cambridge Analytica, SCL și AggregateIQ sunt interzise. Însă, el a precizat că nu crede că Facebook înlătură de pe platformă lideri individuali ai acestor companii.

Senatorul Chuck Grassley l-a întrebat pe CEO-ul Facebook câte cazuri de transfer de date impropriu au fost înregistrate. Zuckerberg a răspuns că în prezent compania lucrează la un audit pentru a afla și că Facebook va da dovadă de mai multă "proactivitate” în acest sens.

Grassley a întrebat și de ce politica Facebook cu privire la datele disponibile pe platformă nu est mai explicită. "Dacă scrii mult și explici toate detaliile, probabil că reduci numărul persoanelor care citesc documentul”, a spus Zuckerberg.

VIDEO Oamenii de știință folosesc un pește robotic pentru a studia oceanele în cadrul unui proiect în care printre inițiatori se numără și un român CITEȘTE ȘI VIDEO Oamenii de știință folosesc un pește robotic pentru a studia oceanele în cadrul unui proiect în care printre inițiatori se numără și un român

Senatorul Bill Nelson i-a spus lui Zuckerberg că "dacă Facebook nu se va aduna”, nimeni nu va mai avea intimitate. "Dacă Facebook și alte companii online nu vor rezolva aceste invadări ale intimității, atunci va trebui să facem noi asta. Noi, Congresul”, a afirmat el.

Un alt senator, Dick Durbin, l-a întrebat pe Zuckerberg dacă ar împărtăși în fața Congresului informații personale, precum numele hotelului la care a fost cazat noaptea trecută. CEO-ul Facebook a răspuns că nu.

Oamenii aleg

După aceste întrebări, Zuckerberg a precizat din nou că oamenii "aleg să împărtășească” informații pe Facebook.

Zuckerberg a mai spus că există două categorii largi de date pe Facebook - conținutul pe care o persoană alege să îl împărtășească și date care sunt conectate pentru ca reclamele prezentate utilizatorilor să fie relevante. "Utilizatorii au control deplin asupra ambelor categorii”, a arătat el.

El a mai spus și că încercarea companiei de a combate discursul instigator la ură înregistrează "o rată de eroare mai mare decât ar fi cifra cu care ar fi mulțumit”.

Mark Zuckerberg a mai precizat, între altele, că nu consideră că Facebook deține vreun monopol și că va exista întotdeauna o versiune gratuită a platformei.

Da, sunt victime

Zuckerberg a recunoscut că cei peste 87 de milioane de utilizatori afectați de scandal sunt victime. "Acest lucru s-a întâmplat și s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook.

"Crezi că sunteți mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?”, a întrebat senatorul Dean Heller. "Da”, a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian.

Întrebat dacă se consideră o victimă în acest scandal sau dacă Facebook este o victimă în această situație, Zuckerberg a răspuns negativ. "Nu. Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră”, a spus el.

Întrebat dacă este de părere că cei 87 de milioane de utilizatori afectați de acest scandal sunt victime, Mark Zuckerberg a spus că da. "Acest lucru s-a întâmplat și s-a întâmplat sub nasul nostru”, a răspuns el.

Heller a mai întrebat și dacă Facebook înregistrează convorbirile telefonice. "Nu cred că am colectat vreodată conținut din convorbiri telefonice”, a răspuns CEO-ul Facebook, care a subliniat faptul că această companie nu vinde date companiilor de publicitate.

El a omis, însă, să răspundă la o altă întrebare a senatorului - dacă Facebook ar trasa vreodată o linie în privința tipului de date pe care le colectează sau le folosește pentru companiile de publicitate.

Zuckerberg a mai spus că ideea că Facebook "ascultă utilizatorii” este o "teorie a conspirației”.

Mark Zuckerberg a mai spus că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher. "Sunt de acord că suntem responsabili pentru conținut, dar nu producem conținut”, a spus el.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susținută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, și condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului președinte american, a obținut informații personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informații au fost folosite pentru a influența procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanți ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectați sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia și Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
analytica
cambridge analytica
zuckerbergm senat
congres