Datele a peste 112.000 de români ar fi fost colectate de Cambridge Analytica

Datele a peste 112.000 de români ar fi fost colectate de Cambridge Analytica
scris 10 apr 2018

Peste 112.300 de români ar fi fost victimele scurgerii de date de la Facebook către Cambridge Analytica, după ce 78 de prieteni comuni ai acestora au instalat o aplicație. Ei se află printre cei peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica, conform Digi 24.

Potrivit unui răspuns Facebook pentru Digi 24 , 78 de români și-au instalat aplicația "This is your digital life”, cea care colecta datele personale și le oferea apoi Cambridge Analytica.

Mai mult, alți 112.343 de români care erau în cercul de prieteni ai celor 78 ar fi afectați de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanță britanică, scrie News.ro.

Cu ajutorul acestor date, companiile de consultanță precum Cambridge Analytica pot elabora mesaje personalizate în numele unui partid politic, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite și pot influența astfel electoratul.

Facebook suspendă o altă firmă de analiză a datelor după ce a descoperit că folosea tactici asemănătoare cu cele utilizate de Cambridge Analytica CITEȘTE ȘI Facebook suspendă o altă firmă de analiză a datelor după ce a descoperit că folosea tactici asemănătoare cu cele utilizate de Cambridge Analytica

La nivel mondial, este vorba despre peste 87 de milioane de utilizatori Facebook ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica. Cei mai mulți din Statele Unite, aproximativ 70 de milioane, în timp ce pe teritoriul Uniunii Europene sunt cel puțin 2,7 milioane de utilizatori afectați.

Facebook va alerta, începând de luni, 9 aprilie cei peste 87 de milioane de utilizatori care ar fi putut fi afectați de încălcarea drepturilor de confidențialitate de către Cambridge Analytica și care vor primi mesaje detaliate în news feed-ul de pe Facebook. În plus, în încercarea de a controla problema, toți utilizatorii vor primi un avertisment care va conține un link pentru a putea consulta lista aplicațiilor pe care le folosesc și ce informații au oferit acestora. Va exista opțiunea de închidere a aplicațiilor și stoparea accesului unor terțe aplicații.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit în luna martie. Atunci a fost raportat faptul că firma susținută de Robert Mercer, simpatizant al lui Donald Trump, și condusă în trecut de Steve Bannon, fost consilier al actualului președinte american, a obținut informații personale a 50 de milioane de utilizatori Facebook fără a avea permisiunea. Aceste informații au fost folosite pentru a influența procesul electoral din 2016. Cifra s-a dovedit a fi mult mai mare, iar reprezentanți ai Facebook au transmis că peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectați sunt din Statele Unite, peste 1 milion, din Filipine, Indonezia și Marea Britanie. Alte peste 2,5 milioane, din Uniunea Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
cambridge analytica
facebook