DOCUMENT România vrea introducerea unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate

DOCUMENT România vrea introducerea unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 23 mai 2023

Mai multe țări europene, printre care și România, vor implementarea unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate, arată documente oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un chestionar care a circulat la nivelul Uniunii Europene și care a fost deja completat de 20 dintre țările comunității arată că majoritatea membrilor vor slăbirea criptării comunicărilor digitale cu justificarea păstrării ordinii și a securității.

Documentul, văzut și publicat de Wired, conține răspunsurile celor 20 de țări la întrebări legate de viitorul criptării end-to-end a mesajelor digitale care circulă prin intermediul platformelor de comunicare, precum WhatsApp.

WhatsApp oferă utilizatorilor una dintre cele mai așteptate funcții ale sale CITEȘTE ȘI WhatsApp oferă utilizatorilor una dintre cele mai așteptate funcții ale sale

Țările care au completat chestionarul susțin, în majoritatea lor, introducerea posibilității scanării mesajelor criptate într-o formă sau alta - unele țări au o poziție mai relaxată, iar altele mai strictă.

Spania, de departe, propune cea mai extremă măsură, dorind nici mai mult, nici mai puțin decât interzicerea criptării end-to-end la nivelul Uniunii Europene.

Printre țările care au completat chestionarul se numără și România, care spune că nu vrea ca viitoarea legislație să fie interpretată drept a interzicere sau o slăbire a criptării, dar nici "nu dorim ca criptarea E2E să devină un refugiu pentru indivizii cu intenții malefice."

Criptarea E2E realizează securizarea comunicării cu ajutorul unei chei generate la trimiterea unui mesaj și care este disponibilă doar destinatarului, ceea ce complică mult sarcina celor care încearcă interceptarea mesajelor, fie ei hackeri sau forțe de ordine.

Marile platforme de comunicare s-au exprimat deja împotriva slăbirii criptării, de care se poate abuza și care poate favoriza și interceptări ilegale. Este deja cunoscut cazul WhatsApp, care a amenințat că va părăsi Marea Britanie dacă noua lege care prevede slăbirea criptării va intra în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
criptare
comunicare
securitate
intimitate