Facebook a închis 270 de pagini operate de o agenție rusă pentru a influența alegerile din străinătate

Facebook a închis 270 de pagini operate de o agenție rusă pentru a influența alegerile din străinătate
scris 4 apr 2018

Mark Zuckerberg, cofondatorul și directorul general al Facebook, a anunțat marți seară că platforma online a închis peste 270 de pagini și conturi false care erau operate de o agenție rusă în vederea influențării alegerilor din diverse țări.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Mark Zuckerberg a anunțat: „Astăzi facem un pas important în protejarea integrității alegerilor din întreaga lume, prin închiderea a peste 270 de pagini și conturi operate de o organizație rusă numită Internet Research Agency (IRA). Majoritatea acțiunilor noastre de până acum împotriva IRA au fost să o împiedicăm să se amestece în alegeri din străinătate”, scrie News.ro.

„Această actualizare face referire la închiderea paginilor agenției care vizează oamenii care trăiesc în Rusia. Agenția rusă a acționat înșelător și a încercat să manipuleze oameni din SUA, Europa și Rusia - și nu îi vrem pe Facebook nicăieri în lume”, a mai scris Zuckerberg.

El a oferit mai multe date despre eforturile platformei social media de a proteja integritatea alegerilor. A amintit că, după 2016, Facebook a descoperit că IRA a organizat o rețea de sute de conturi false pentru a împărtăși conținut „dezbinător” și pentru a interveni în alegerile prezidențiale din SUA. „Am început investigarea activității lor la nivel global și să le închidem paginile și conturile”.

Tesla Model 3 a fost cel mai bine vândut automobil electric din SUA în primul trimestru, cu 8.180 de vehicule livrate CITEȘTE ȘI Tesla Model 3 a fost cel mai bine vândut automobil electric din SUA în primul trimestru, cu 8.180 de vehicule livrate

Zuckerberg precizează că, între timp, tehnicile Facebook de a preveni amestecul unor națiuni în alegerile ale altora au fost îmbunătățite. „Am construit mai multe instrumente avansate pentru a înlătura conturi false”.

Acestea au fost folosite în cazul alegerilor din Franța (2017), unde au fost descoperite 30.000 de conturi false, Germania, înainte de alegerile din 2017, unde au lucrat direct cu Biroul de Securitate a Informațiilor, Alabama (2017), pentru senatul american, în cazul cărora au descoperit conturi false din Macedonia care încercau să distribuie informații false, a exemplificat Zuckerberg.

În plus, investițiile în securitatea platformei au crescut. „Avem acum aproximativ 15.000 de oameni care lucrează pentru securitatea și verificarea conținutului. Vom mai avea 20.000 până la finalul anului”.

Potrivit directorului general, eforturile companiei în acest sens au făcut dificil pentru diverse state să se amestece în alegeri din străinătate.

„Cu actualizarea făcută astăzi (marți, n.r.), am identificat o mare rețea pe care IRA o folosește pentru a manipula oamenii chiar din Rusia. Acesta este următorul pas spre eliminarea completă a lor de pe Facebook”.

El a subliniat faptul că Facebook respectă viziunile politice exprimate pe platformă, însă nu permite distribuirea acestora de pe conturi false.

„Când o organizație face asta în mod repetat, îi închidem toate paginile, inclusiv pe cele care probabil nu sunt false. Paginile și conturile pe care le-am închis astăzi au fost înlăturate pentru că erau controlate de IRA, și din cauza conținutului pe care îl distribuiau”.

Zuckerberg a mai spus că acestea erau folosite pentru a influența oamenii vorbitori de limba rusă din Azerbaijan, Uzbekistan și Ucraina. „În acest caz, unele dintre paginile închise aparțineau unor organizații ruse de presă care, am constatat, erau controlate de IRA. Aproximativ 1 milion de oameni urmăreau cel puțin una dintre paginile de Facebook ale lor și aproximativ 500.000, cel puțin unul dintre conturile de Instagram”.

Facebook va lansa în următoarele săptămâni o unealtă prin care utilizatorii pot verifica dacă au apreciat ori urmărit un cont controlat de IRA.

„Securitatea nu este o problemă pe care să o rezolvi complet. Organizații precum IRA sunt adversari sofisticați care evoluează constant, dar noi ne vom îmbunătăți tehnicile pentru a le-o lua înainte - mai ales când vine vorba despre protejarea integrității alegerilor”, a încheiat Mark Zuckerberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
agentie rusa