Compania românească de dezvoltare de software OVES Enterprise, deținută de Mihai și Mariana Filip, a câștigat un proces în Statele Unite, intentat la un tribunal din New York, cu Nowwith Ventures Inc., dezvoltatorul și operatorul american al unei platforme video de ″comerț social″, gândită să monetizeze în mod integrat fascinația pentru celebrități și gustul pentru shopping online ale publicului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Nowwith Ventures Inc., care activează sub brandul VideoShops, aceasta fiind și denumirea platformei, i-a contractat în mai anul trecut pe cei de la OVES Enterprise pentru furnizarea de servicii de dezvoltare de software, cele 2 părți convenind un tarif de 54 dolari/oră, cu plăți săptămânale, potrivit documentelor litigiului, analizate de Profit.ro.
Românii au lucrat cam 5 luni în baza contractului, după care s-au oprit, în octombrie 2023, întrucât se acumulaseră 15 facturi neplătite, în valoare totală de aproape 290.000 de dolari, arată sursa citată. Ulterior, în primăvara lui 2024, i-au dat pe clienți în judecată.
″Pârâta (Nowwith Ventures Inc. – n.r.) a plătit doar 4 din 19 facturi, iar 2 dintre plăți au fost efectuate cu întârzieri de peste 1 lună. În august și septembrie 2023, pârâta a afirmat că va achita (restanțele – n.r.), spunând <cea mai mare prioritate a mea este să vă plătesc> și <vă asigur că toate aceste facturi vor fi plătite cu promptitudine>. Pe 5 octombrie 2023, reclamanta (OVES Enterprises – n.r.) a informat pârâta că toate prestațiile vor fi oprite până la rezolvarea problemelor cu plățile.
Pârâta a răspuns: <Înțeleg că opriți lucrul până ce echipa voastră va fi plătită. Vom face asta cât mai repede posibil>. După aceea, în lunile octombrie și noiembrie 2023, pârâta a continuat să promită reclamantei că va plăti facturile restante. Cu toate acestea, plățile promise nu au fost efectuate, iar pârâtei i se datorează în continuare 289.764 dolari (echivalentul a peste 1,3 milioane lei – n.r.) pentru serviciile prestate pârâtei în baza contractului″, scrie în documente.
Acolo se menționează că Nowwith Ventures Inc. nu a răspuns la somațiile de plată ale companiei românești și nici la citațiile pentru proces, neprezentându-se la tribunal.
CITEȘTE ȘI Românii de la Prime Batteries anunță că se apropie de finalizare cu cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din RomâniaÎn consecință, la finalul lunii trecute, tribunalul newyorkez a decis să oblige Nowwith Ventures Inc. să plătească datoria de 289.764 dolari față de OVES Enterprises, cu dobândă penalizatoare de 9% pe an, calculată din august 2023 și până în momentul plății efective, plus cheltuieli de judecată de aproape 47.000 dolari.
Nowwith Ventures Inc. (VideoShops) a fost înființată în 2018 și este controlată și condusă de către Nicole Winnaman, fondatoarea firmei de branding Winnaman&Associates, declarată de mass media americană de profil drept una dintre cele mai puternice femei din industria entertainment-ului, și Abra Potkin, fostă directoare pentru talente și strategie la Oath/Verizon și cu experiență în poziții similare la Disney ABC și CBS.
Abra Potkin și Nicole Winnaman. Sursă foto: contul public de Facebook al Abrei Potkin
Platforma VideoShops permite influencerilor să-și creeze videoclipuri prin care să promoveze produse ale diverselor branduri, să le posteze pe rețelele de socializare și să câștige comisioane din vânzări.
Utilizatorii potențiali cumpărători pot achiziționa produsele ″direct″ din videoclipuri, dând click pe butoanele incluse, cu minimum de redirecționare, fără să fie nevoiți să întrerupă vizionarea. Ideea este ca shopperii să aibă senzația că ″participă″ direct la stilul de viață al vedetei pe care o urmăresc.
CITEȘTE ȘI Cu o singură postare, Trump a câștigat 500 milioane dolariCompania intermediază fluxurile financiare între branduri, influenceri și cumpărători, reținându-și un onorariu din fiecare vânzare finalizată, gestionează aspectele logistice și relațiile cu clienții.
La lansarea platformei, în urmă cu 3 ani, printre vedetele care au filmat demo-uri promoționale s-au numărat nume precum Jennifer Lopez (J-Lo) sau Dolly Parton. La acel moment, startup-ul finalizase o rundă de finanțare de circa 18 milioane dolari, cu investitori precum star-ul de baseball Alex Rodriguez, fostul CEO al Twitter, Dick Costolo, fostul șef al Walmart, Marc Lore, sau compania de producție cinematografică Bron Studios.
Captură https://www.videoshops.com/
CITEȘTE ȘI Criza demografică din China se adâncește
OVES Enterprise, grup românesc cu operațiuni în 6 țări și cu rulaj total de peste 10 milioane euro anul trecut, are ca activitate principală dezvoltarea de software, extinzându-se și în sectoarele producției de drone și de plăci electronice imprimate.
În 2023, compania a deschis 2 noi birouri, unul la Washington DC (al doilea din SUA, după cel din Silicon Valley) și unul la Oslo, în Norvegia, care deservește toată Europa de Nord, ce ar urma să genereze în 2024 circa 10% din cifra de afaceri.
CITEȘTE ȘI VIDEO Intră în circulație primul tren Alstom Coradia Stream. Adus deja la BrașovÎnființat în 2015 la Cluj Napoca, OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia.
Principala companie din grup, care îi dă și numele, a terminat anul trecut cu profit net de 2,57 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 21 milioane lei, potrivit termene.ro.