Goldman Sachs spune că inteligența artificială generativă ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă. Care ar fi acestea

Goldman Sachs spune că inteligența artificială generativă ar putea afecta 300 de milioane de locuri de muncă. Care ar fi acestea
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Pe măsură ce produsele de inteligență artificială precum ChatGPT își propun să devină o parte a vieții noastre de zi cu zi și aflăm mai multe despre cât de puternice pot fi, există un lucru în mintea tuturor: modul în care AI ar putea afecta locurile de muncă, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”O perturbare semnificativă” ar putea fi la orizont pentru piața muncii, se arată într-un nou raport realizat de Goldman Sachs.

iPhone 15 Pro Max ar urma să aibă cele mai subțiri rame în jurul ecranului CITEȘTE ȘI iPhone 15 Pro Max ar urma să aibă cele mai subțiri rame în jurul ecranului

Analiza băncii referitoare la locurile de muncă din SUA și Europa arată că două treimi dintre locurile de muncă ar putea fi automatizate cel puțin într-o anumită măsură, scrie News.ro.

În SUA, ”dintre acele ocupații care sunt expuse, cele mai multe au o cotă semnificativă, dar parțială, din volumul lor de muncă (25-50%) care poate fi înlocuită”, au spus analiștii Goldman Sachs în lucrarea de cercetare.

În întreaga lume, până la 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi afectate, se arată în raport.

Prin urmare, sunt probabile schimbări ale piețelor muncii, deși, din punct de vedere istoric, progresul tehnologic nu numai că face locuri de muncă redundante, ci creează și altele noi.

Utilizarea tehnologiei AI ar putea, de asemenea, să stimuleze creșterea productivității muncii și să crească PIB-ul global cu până la 7%, în timp, a menționat raportul Goldman Sachs.

Locurile de muncă afectate cel mai mult și cel mai puțin de automatizarea AI

Anumite locuri de muncă vor fi mai afectate decât altele, explică raportul. Activitățile care necesită multă muncă fizică sunt, de exemplu, mai puțin probabil să fie afectate semnificativ.

În SUA, locurile de muncă de birou și de asistență administrativă au cea mai mare proporție de sarcini care ar putea fi automatizate, cu 46%, urmate de 44% pentru munca juridică și 37% pentru sarcinile din arhitectură și inginerie.

Sectorul științelor vieții, fizice și sociale urmează îndeaproape, cu 36%, iar operațiunile de afaceri și financiare completează primele cinci poziții, cu 35%.

La celălalt capăt al scalei, doar 1% din sarcinile din sectorul de curățare și întreținere a clădirilor și a solului sunt vulnerabile la automatizare.

Lucrările de instalare, întreținere și reparații sunt a doua industrie cel mai puțin afectată, cu 4% din lucrări potențial afectate, iar construcțiile și extracția ocupă locul trei de jos, cu 6%.

Datele pentru Europa sunt puțin mai ample, dar prezintă o imagine similară, rolurile de sprijin de birou fiind cele mai afectate, deoarece 45% din munca lor ar putea fi automatizată, și doar 4% din munca din sectorul meșteșugurilor și meseriilor conexe fiind vulnerabilă.

În general, 24% din munca în Europa ar putea fi automatizată - chiar sub media de 25% din S.U.A.

Țările cele mai afectate

Aceste cifre se schimbă atunci când ne uităm la automatizarea prin AI la scară globală.

”Estimările noastre sugerează intuitiv că mai puține locuri de muncă în EM [piețele emergente] sunt expuse automatizării decât în DM [piețele dezvoltate], dar că 18% din munca la nivel global ar putea fi automatizată de AI, pe o bază ponderată în funcție de angajare”, arată raportul Goldman Sachs.

Potrivit analizei băncii, este probabil ca Hong Kong, Israel, Japonia, Suedia și SUA să fie primele cinci țări cele mai afectate.

Între timp, angajații din China continentală, Nigeria, Vietnam, Kenya și, pe ultimul loc, India, sunt cel mai puțin probabil să-și vadă munca preluată de tehnologia AI.

Dar, deși datele arată că AI va avea, fără îndoială, un impact asupra pieței muncii, nu este încă clar cât de perturbatoare va fi cu adevărat, concluzionează raportul.

”Impactul AI va depinde în cele din urmă de capacitatea sa și de cronologia de adoptare”, spune raportul, adăugând că doi factori cheie vor fi cât de puternică devine cu adevărat tehnologia AI și cât de mult este folosită în practică.

viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
locuri de muncă