Google majorează investițiile în centrul de date din Finlanda

Google majorează investițiile în centrul de date din Finlanda
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Gigantul de căutare și publicitate online Google a anunțat că va investi o sumă suplimentară de un miliard de euro pentru extinderea centrului său de date de la Hamina, Finlanda, pentru a-și putea crește afacerile din domeniul inteligenței artificiale în Europa, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În ultimii ani, mai multe centre de date au fost amplasate în țările nordice, grație climei mai reci din regiune, facilităților fiscale și cantităților abundente de energie regenerabilă. Însă unii experți din industrie susțin că țările scandinave ar trebui să își utilizeze energia regenerabilă mai degrabă pentru produse precum oțel verde, care ar lăsa mai multă valoarea adăugată în aceste țări, scrie Agerpres.

Apple și OpenAI își vor anunța parteneriatul la WWDC 2024 CITEȘTE ȘI Apple și OpenAI își vor anunța parteneriatul la WWDC 2024

Însă, capacitățile Finlandei de producție a energiei eoliene au crescut atât de rapid în ultimii ani, cu 75% până la 5.677 Megawați numai în 2022, încât în zilele cu vânt puternic prețurile pe piața spot au ajuns în zona negativă. În consecință, există în continuare capacități regenerabile care sunt disponibile pentru centrele de date, precum cel construit de Google, care achiziționează energie eoliană în Finlanda pe baza unor contracte pe termen lung.

Analiștii cred că odată cu creșterea rapidă a utilizării Inteligenței Artificiale, consumul de electricitate al centrelor de date va crește semnificativ, acesta fiind și unul din motivele menționate de Google în decizia sa de investiții, având în vedere că centrul său de date de la Hamina operează deja cu 97% energie fără emisii de carbon.

„Căldura care va ieși din centrul de date din Finlanda va fi redirecționată spre rețeaua districtuală de termoficare din Hamina, acoperind necesarul gospodăriilor, școlilor și clădirilor de servicii publice”, a precizat Google într-un comunicat de presă.

Pe lângă investiția din Finlanda, gigantul de căutare și publicitate online a anunțat că va construi noi centre de date în Țările de Jos și Belgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
centru de date