Microsoft își va prezenta viziunea sa privind PC-urile cu inteligență artificială la conferința pentru dezvoltatori Build

Microsoft își va prezenta viziunea sa privind PC-urile cu inteligență artificială la conferința pentru dezvoltatori Build
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Conferința pentru dezvoltatori Build a Microsoft începe marți, oferind companiei oportunitatea de a-și prezenta cele mai recente proiecte de inteligență artificială, în urma evenimentelor de mare profil găzduite luna aceasta de OpenAI și Google, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Un domeniu în care Microsoft are un avantaj distinct față de ceilalți în cursa AI este deținerea Windows, ceea ce oferă companiei o bază masivă de utilizatori de computere, scrie News.ro.

SUA și TikTok cer justiției o procedură accelerată de judecare a contestațiilor privind legea care ar putea interzice platforma CITEȘTE ȘI SUA și TikTok cer justiției o procedură accelerată de judecare a contestațiilor privind legea care ar putea interzice platforma

CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a declarat în ianuarie că 2024 va marca anul în care AI va deveni ”partea de primă clasă a fiecărui PC”.

Compania oferă deja asistentul său de chatbot Copilot în motorul de căutare Bing și, contra cost, în software-ul de productivitate Office.

Acum, utilizatorii de computere vor putea afla mai multe despre modul în care AI va fi încorporată în Windows și ce poate face cu ea pe noile PC-uri AI.

Evenimentul va avea loc la câteva zile după Google I/O, unde gigantul serviciilor de căutare pe internet și-a dezvăluit cel mai puternic model AI de până acum și a arătat cum va funcționa AI-ul său Gemini pe computere și telefoane.

Înainte de evenimentul Google, OpenAI și-a anunțat noul model GPT-4o.

Microsoft este principalul investitor al OpenAI, iar tehnologia sa Copilot se bazează pe modelele OpenAI.

Pentru Microsoft, provocarea este dublă: menținerea unei poziții proeminente în AI și creșterea vânzărilor de PC-uri, care au scăzut în ultimii doi ani după un ciclu de upgrade în timpul pandemiei.

Într-o notă recentă despre Dell pentru investitori, analistul Morgan Stanley, Erik Woodring, a scris că rămâne ”optimist în ceea ce privește redresarea pieței PC-urilor”, pe baza comentariilor clienților și a recentelor ”revizuiri ascendente ale producătorului de design original (ODM) pentru notebook”.

Cercetătorul din industria tehnologiei Gartner a estimat că livrările de PC-uri au crescut cu 0,9% în trimestrul trecut, după o scădere de mai mulți ani.

Cererea de PC-uri a fost ”puțin mai bună decât erau așteptările”, a declarat directorul financiar al Microsoft, Amy Hood, la apelul trimestrial al companiei de luna trecută.

Noile instrumente de inteligență artificială de la Microsoft ar putea oferi un alt motiv pentru clienții întreprinderilor și consumatorilor de a-și actualiza computerele vechi, indiferent dacă sunt produse de HP , Dell sau Lenovo.

”Deși Copilot pentru Windows nu generează în mod direct monetizarea, credem că ar trebui să crească utilizarea Windows, caracterul persistent al Windows, clienții către computere mai puternice cu prețuri mai mari (și, prin urmare, mai multe venituri pentru Microsoft pe dispozitiv) și probabil veniturile din căutare”, au scris analiștii Bernstein într-o notă către investitori, pe 26 aprilie, a doua zi după ce Microsoft a raportat câștigurile.

În timp ce Microsoft va furniza software-ul pentru a gestiona unele dintre sarcinile AI trimise pe internet, computerele sale vor fi alimentate de cipuri de la AMD, Intel și Qualcomm, pentru joburi AI offline.

Aceasta ar putea include, de exemplu, folosirea vocii pentru a cere Copilot să facă rezumatul unei o transcrieri fără o conexiune.

Apare un nou joc din seria Grand Theft Auto CITEȘTE ȘI Apare un nou joc din seria Grand Theft Auto

Ce este un PC AI?

Adăugarea de hardware-cheie la un PC AI este ceea ce se numește o unitate de procesare neuronală. NPU-urile depășesc capacitățile unităților centrale de procesare (CPU) tradiționale și sunt concepute pentru a gestiona în mod specific sarcinile de inteligență artificială.

În mod tradițional, acestea au fost folosite de companii precum Apple pentru a îmbunătăți fotografiile și videoclipurile sau pentru recunoașterea vorbirii.

Microsoft nu a spus încă de ce vor fi capabile PC-urile AI fără o conexiune la internet.

Dar telefonul Google PIxel 8 Pro, care nu are un procesor complet de computer, poate rezuma și transcrie înregistrările, poate recomanda răspunsuri la mesaje text și multe altele folosind Gemini Nano AI.

Calculatoarele cu cele mai recente cipuri Intel Lunar Lake cu un NPU dedicat sunt așteptate să sosească la sfârșitul anului 2024.

Cipul Qualcomm Snapdragon X Elite cu un NPU va fi disponibil la mijlocul acestui an, în timp ce cel mai recent Ryzen Pro de la AMD este așteptat cândva în timpul trimestrului.

Intel spune că cipurile permit lucruri precum ”traducerea limbii în timp real, inferența automatizată și mediile de joc îmbunătățite”.

Apple folosește NPU-uri de ani de zile și recent le-a evidențiat în noul său cip M4 pentru iPad Pro.

Cipul M4 este așteptat să fie lansat în următoarea rundă de Mac-uri, cândva în acest an.

Windows on Arm Qualcomm, spre deosebire de Intel și AMD, oferă cipuri alimentate de arhitectura bazata pe Arm.

Una dintre sesiunile Microsoft va vorbi despre ”Următoarea generație de Windows on Arm”, care va acoperi probabil modul în care Windows rulează pe cipurile Qualcomm și cum este diferit de versiunile Intel și AMD ale Windows.

Intel controlează în continuare 78% din piața de cipuri PC, urmată de AMD cu 13%, potrivit datelor recente ale Canalys.

Creditorul în criptomonede Genesis Global va returna clienților săi aproximativ 3 miliarde de dolari în numerar și criptomonede în cadrul falimentului CITEȘTE ȘI Creditorul în criptomonede Genesis Global va returna clienților săi aproximativ 3 miliarde de dolari în numerar și criptomonede în cadrul falimentului

În trecut, Qualcomm a promovat computerele bazate pe Snapdragon Arm prin promovarea duratei de viață mai lungă a bateriei, a designului mai subțire și a altor beneficii, cum ar fi conexiunile celulare.

Dar versiunile anterioare ale cipurilor Qualcomm erau limitate în ceea ce ofereau consumatorilor. În 2018, de exemplu, cipul Snapdragon 835 al companiei nu a putut rula majoritatea aplicațiilor Windows. De atunci, Microsoft a îmbunătățit Windows pentru a gestiona aplicațiile tradiționale pe Arm, dar rămân întrebări.

Compania are chiar și o pagină de întrebări frecvente dedicată computerelor care rulează pe hardware ARM.

Microsoft va găzdui, de asemenea, sesiuni precum ”AI Everywhere”, care vor aborda modul de ”accelerare a modelelor AI generative” pe dispozitivele care rulează în cloud.

Un ” Azure AI Studio” va analiza modul în care dezvoltatorii își pot crea propriile chatbot-uri Copilot, care pot fi similare cu ceea ce fac Google și OpenAI cu Gemini și ChatGPT. Imaginați-vă, de exemplu, o companie care creează un chatbot care poate ajuta angajații să aleagă beneficiile pentru sănătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
pc
inteligență artificială