Organizația pentru Consumatorii Europeni (BEUC) a depus o plângere la Comisia Europeană, în numele membrilor din 17 țări, în legătură cu „practici incorecte” și încălcarea protecției consumatorilor în jocurile video cu achiziții în aplicație/joc, potrivit TechCrunch.
Companiile vizate de plângere sunt Epic Games (Fortnite), Supercell (Clash of Clans), Microsoft (Minecraft) și EA (EA Sports FC 24), arată StartUp Cafe.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Grupul susține că industria maximizează cheltuielile consumatorilor prin utilizarea de monede virtuale în jocuri, potrivit unui anunț de pe site-ul oficial.
Astfel, grupul a identificat următoarele probleme:
- Consumatorii nu pot vedea costul real al obiectelor digitale, ceea ce duce la cheltuieli excesive: lipsa de transparență a prețurilor valutelor virtuale în joc și necesitatea de a cumpăra valută suplimentară în pachete (bundles) îi determină pe consumatori să cheltuiască mai mult;
- Afirmațiile companiilor că jucătorii preferă monedele virtuale în joc sunt greșite;
- Consumatorii sunt adesea lipsiți de drepturile lor atunci când utilizează valutele virtuale în joc, legate de termeni incorecți care favorizează dezvoltatorii de jocuri;
- Copiii sunt și mai vulnerabili la aceste tactici manipulative. Copiii din Europa cheltuiesc în medie 39 EUR/lună pe achiziții în joc. În timp ce aceștia sunt printre cei care joacă cel mai mult, copiii au cunoștințe financiare limitate și sunt ușor influențați de valutele virtuale.
Organizația propune o serie de recomandări, printre care:
- Interdicția totală a monedelor virtuale în joc/aplicație;
- Împărțirea achizițiilor în aplicație în funcție de evaluările de vârstă a jocurilor (cum ar fi PEGI), restricționând accesul pentru cei sub 18 ani, mai multă transparență în modul în care jocurile taxează pentru diferite servicii și informări mai bune pentru a clarifica când jucătorii plătesc pentru ceva în plus.
Un reprezentant al Video Games Europe, o organizație care reprezintă jocurile video mari din regiune, a respins afirmațiile făcute de BEUC.
„Achiziționarea de valute în joc este o practică bine stabilită și bine înțeleasă de jucători. Membrii noștri respectă întotdeauna legile europene privind consumatorii în modul în care oferă aceste achiziții. Industria noastră oferă o gamă largă de jocuri care permit jucătorilor să acceseze o varietate imensă de genuri și experiențe noi inovatoare în cadrul diferitelor servicii. Jucătorii pot experimenta jocuri întregi fără a cheltui niciun ban, oferindu-le posibilitatea de a încerca jocuri fără costuri inițiale sau angajamente. Video Games Europe și membrii săi sprijină și promovează principii corecte și transparente pentru achizițiile de conținut în joc, inclusiv pentru valuta în joc. Codul de conduită PEGI impune dezvoltatorilor să se asigure că costul din lumea reală este clar și neechivoc în momentul achiziționării valutei în joc”, a declarat reprezentantul.
Cumpărăturile în aplicații și în jocuri generează mai mult venit decât cele din aplicațiile de divertisment, respectiv cinema și muzică, combinate, potrivit organizației BEUC.
Un raport realizat de Parlamentul European arată că mai mult de jumătate din copiii din UE se joacă des jocuri video, iar 84% din copiii cu vârsta între 11 și 14 ani se joacă pe telefoane mobile sau pe alte dispozitive.