Guvernul israelian acordă Intel un grant de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari

Guvernul israelian acordă Intel un grant de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2023

Guvernul israelian a convenit să acorde Intel un grant de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari, pe care intenționează să o construiască în sudul Israelului, au declarat ambele părți în ceea ce este cea mai mare investiție făcută vreodată de către o companie în Israel, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vestea vine în timp ce Israelul rămâne blocat într-un război cu gruparea militantă palestiniană Hamas, în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, scrie News.ro.

De ce sunt construite atât de puține case în Germania CITEȘTE ȘI De ce sunt construite atât de puține case în Germania

Este, de asemenea, o mare demonstrație de sprijin din partea unei mari companii americane și o ofertă generoasă a guvernului Israelului într-un moment în care Washingtonul a crescut presiunea asupra țării pentru a lua măsuri suplimentare de a minimiza daunele civile în Gaza.

Acțiunile Intel, care are aproape 10% din forța sa de muncă globală în Israel, au crescut cu 2,73% la 49,28 dolari, la bursa Nasdaq.

Planul de expansiune pentru fabrica Kiryat Gat, unde are o deja o unitate de producție de cipuri, care se află la 42 km de Gaza controlată de Hamas, este ”o parte importantă a eforturilor Intel de a promova un lanț global de aprovizionare mai rezistent, alături de investițiile planificate în centre de producție în Europa și Statele Unite”, a spus Intel într-un comunicat.

Sub coordonarea CEO-ului Pat Gelsinger, Intel a investit miliarde în construirea de fabrici pe trei continente, pentru a-și restabili dominația în fabricarea de cipuri și a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia și Samsung.

Noua fabrică israeliană este cea mai recentă investiție a producătorului american de cipuri din ultimii ani.

”Sprijinul din partea guvernului israelian va asigura... că Israelul rămâne un centru global de tehnologie și talent al semiconductoarelor”, a spus vicepreședintele Intel, Daniel Benatar.

PlayStation s-a vândut de trei ori mai bine decât Xbox CITEȘTE ȘI PlayStation s-a vândut de trei ori mai bine decât Xbox

Intel a primit în ultimii 50 de ani subvenții israeliene de aproximativ 2 miliarde de dolari în alte unități de producție de acolo.

Ofir Yosefi, director general adjunct al Autorității pentru Investiții din Israel, a declarat că Intel a ales o grant mai mare și o rată de impozitare mai mare decât o ofertă pentru un grant mai mic și o rată de impozitare mai mică.

El a declarat pentru Reuters că procesul decizional a durat luni de zile, deoarece o subvenție de o asemenea amploare necesită o revizuire și o analiză independentă, încât să fie viabilă din punct de vedere economic.

S-a stabilit că Israelul va obține beneficii fiscale și economice mult mai mari, a adăugat el.

Această investiție, într-un moment în care Israelul poartă război împotriva răutății totale, un război în care binele trebuie să învingă răul, este o investiție în valorile corecte și drepte care semnifică progres pentru umanitate”, a spus ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich.

Intel, a cărei investiție va fi de peste cinci ani, va plăti o cotă a impozitului pe profit de 7,5% în loc de nivelul anterior de 5%. Cota normală de impozitare este de 23%, dar, conform legii Israelului, pentru a încuraja investițiile în zonele de dezvoltare, companiile primesc beneficii mari.

În Germania, Intel intenționează să cheltuie peste 30 de miliarde de euro (33 de miliarde de dolari) pentru a dezvolta două fabrici de fabricare a cipurilor în Magdeburg, ca parte a unei investiții de mai multe miliarde de dolari în Europa, pentru a construi capacitatea de cipuri.

Berlinul a promis subvenții mari pentru a atrage cele mai mari investiții străine ale Germaniei efectuate vreodată.

FOTO Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor. Făcea reclamă cabanei cu mesaje către „idiocrați și hateri” CITEȘTE ȘI FOTO Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor. Făcea reclamă cabanei cu mesaje către „idiocrați și hateri”

În 2022, Intel a declarat că va investi până la 100 de miliarde de dolari pentru a construi posibil cel mai mare complex de producție de cipuri din lume în Ohio, iar rivalii Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing Co sau TSMC au anunțat, de asemenea, planuri mari de investiții în SUA.

Pe lângă grantul care se ridică la 12,8% din investiția totală, producătorul de cipuri s-a angajat, de asemenea, să cumpere bunuri și servicii în valoare de 60 de miliarde de șekeli (16,6 miliarde de dolari) de la furnizorii israelieni, în următorul deceniu, în timp ce noua unitate este așteptată să creeze mai multe mii de locuri de muncă.

Intel, una dintre cele aproximativ 500 de multinaționale din Israel, și-a stabilit o prezență acolo în 1974 și acum operează patru locații de dezvoltare și producție, inclusiv fabrica sa din Kiryat Gat, numită Fab 28, care produce tehnologia Intel 7 sau cipuri de 10 nanometri și are aproape 12.000 de angajați, în timp ce în mod indirect angajează încă 42.000.

La aproximativ 9 miliarde de dolari, exporturile Intel reprezintă 5,5% din totalul exporturilor de înaltă tehnologie.

Cipul Centrino, care permite utilizarea WiFi, și procesoarele sale Core au fost dezvoltate în Israel.

Intel, care a cumpărat firma israeliană de tehnologii auto autonome Mobileye, pentru 15,3 miliarde de dolari, în 2017, a refuzat să spună ce tehnologie va fi produsă la noua fabrică Fab 38, la care Intel   a început deja construcția.

În iunie, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că Intel va construi o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari în Israel, dar Intel până acum a refuzat să confirme investiția.

Fabrica Fab 38 urmează să fie deschisă în 2028.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
israel