FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată

FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 24 dec 2023
Anul 2022 s-a încheiat pentru Digi cu un succes răsunător în portabilitate și angajamentul de a nu crește prețurile pe termen scurt. Au trecut 12 luni și, un an mai târziu, operatorul se poate lăuda cu un 2023 și mai bun. Nu numai că a reușit să revalideze acele două performanțe, dar a realizat mult mai multe lucruri, relatează presa spaniolă.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
"A rămas în urmă acel operator român care s-a concentrat pe populația imigrantă cu cartele preplătite. Anul acesta și-a sărbătorit 15 ani la noi în țară și a făcut-o cu stil. Cireașa de pe tort a fost acordul cu Orange și MásMóvil, care deschide o nouă etapă în 2024", este relatat.
 
X - dată în judecată pentru că nu a plătit bonusuri angajaților CITEȘTE ȘI X - dată în judecată pentru că nu a plătit bonusuri angajaților

Transferul licențelor și acordarea opțiunii sunt condiționate, printre altele, de finalizarea tranzacției dintre Orange și MasMovil, care necesită aprobarea Comisiei Europeane.

Digi a început anul cu o scădere a prețurilor, spre deosebire de ceea ce făceau restul operatorilor. În plus, a lansat o nouă tarifare, de 15 euro pe lună, cu fibră SMART de 500 Mbps, scăzând astfel costul accesului la conexiunea sa în bandă largă.

FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată

A sosit luna februarie și, odată cu ea, magazinele proprii Digi: primul în Valencia, apoi Barcelona, ​​​​Málaga, Bilbao și A Coruña. În aceeași lună, a relansat și aplicația „Mi Digi”.

Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS, Vodafone nu revine pe locul 2. Popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere CITEȘTE ȘI Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS, Vodafone nu revine pe locul 2. Popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere

Luna martie a adus extinderea serviciului de stocare în cloud Digi Storage, adăugând, pe lângă cei 50 GB, încă 300 GB cu 2 euro pe lună și 1 TB cu 4 euro.

Primăvara a început, de asemenea, cu un acord cu Abrdn (fostul Aberdeen) pentru a finanța implementarea fibrei în Andaluzia și a acoperi până la un total de 2,5 milioane de locuințe în regiune. 

FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată

În august a publicat viteza reală a fibrei optice cu un raport care a remarcat o îmbunătățire clară.

Însă a fost începutul verii momentul când operatorul a călcat pe accelerație. În ultimul trimestru al anului 2023, Digi a depășit bariera celor 6 milioane de clienți și a început să testeze cel mai rapid serviciu de fibră, cu o viteză de până la 50 Gbps. De asemenea, a lansat posibilitatea de a schimba gratuit SIM-ul fizic pentru un eSIM sau SIM virtual și a început chiar să efectueze teste tehnice cu 5G pentru a-l activa în săptămânile următoare.

Sfârșitul de an a adus și confirmarea unui lucru care se zvonise: acordul cu Orange și MásMóvil pentru achiziționarea activelor fuziunii. Mai exact, Digi va putea folosi rețeaua mobilă a Orange în condiții preferențiale și va păstra cei 60 MHz de spectru pe care noul gigant îi va dispune pentru 120 de milioane de euro.

FOTO Val de tentative de fraudă propagat prin WhatsApp CITEȘTE ȘI FOTO Val de tentative de fraudă propagat prin WhatsApp

La sfârșitul lunii noiembrie a reușit să depășească 8,5 milioane de locuințe cu fibră proprie, 7,5 milioane dintre ele cu tehnologie XGS-PON, astfel încât serviciul Pro-fibre Digi 10 Gbps ajunge deja la 36 provincii.

FOTO Analiză în Spania - 2023 este anul Digi. Devine cel mai mare rival, pregătind investiții de 2 miliarde de euro și un serviciu de televiziune cu plată

"2023 a fost un an record pentru Digi, dar la ce ne putem aștepta în 2024? Dacă va depăși în sfârșit efectele fuziunii, plănuiește să investească 2 miliarde de euro în Spania. În plus, speră să poată oferi clienților un serviciu de televiziune cu plată în următoarele luni. Ceea ce este clar e că va continua să provoace mult război pe piața spaniolă, unde reprezintă deja unul dintre marii rivali de învins, dacă nu cel mai mare", conchide presa spaniolă.

Extinderea la nivel național a rețelei proprii de fibră optică Digicare a început în 2021 și acoperea, la sfârșitul lunii martie, conform ultimelor date disponibile până astăzi și analizate de Profit.ro, aproximativ 6,5 milioane de locuințe.

Adobe renunță la achiziția de 20 de miliarde de dolari a companiei Figma, după ce autoritățile au contestat tranzacția și au cerut măsuri CITEȘTE ȘI Adobe renunță la achiziția de 20 de miliarde de dolari a companiei Figma, după ce autoritățile au contestat tranzacția și au cerut măsuri

În plus, Digi continuă să pună presiune pe concurenții spanioli. Operatorul pregătește lansarea comercială a rețelei sale 5G și a anunțat că, în 2024, nu vor exista creșteri de prețuri, astfel că saltul tehnologic nu va implica tarife suplimentare pentru clienții săi. Acest aspect va reprezenta un nou avantaj competitiv pentru compania românească, care este unul dintre cei mai ieftini operatori din Spania.

Digi va încheia anul 2023 cu 7.500 de angajați în Spania, după ce a creat 1.500 de noi locuri de muncă în ultimele 12 luni. Tendința de creștere exponențială a numărului de angajați a început odată cu izbucnirea pandemiei, iar la acel moment Digi avea doar o mie de angajați în Spania. Între timp, forța de muncă a avut o creștere de 650% în patru ani, însă compania spune că ritmul angajărilor va încetini de acum încolo.
 
"Vom continua să creștem, dar nu în același ritm. Sperăm să mai adăugăm încă 1.500 de angajați în companie, dar acest lucru se va întâmpla între următorii 5-6 ani", a explicat Marius Vărzaru.
Olandezii de la Centric IT au capitalizat subsidiara din România cu 5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Olandezii de la Centric IT au capitalizat subsidiara din România cu 5 milioane de euro

Ceea ce rămâne neschimbat este modelul aplicat, astfel că Digi respinge externalizarea serviciilor și optează pentru crearea de locuri de muncă directe pentru "a menține un control mai mare asupra calității serviciilor sale".

Aceasta este metoda pe care a implementat-o și în România și i-a permis să obțină rezultate bune în Spania, unde în câteva decenii a devenit dintr-un operator  necunoscut cel de-al patrulea mare operator din țară, rețeaua sa de fibră optică ajungând în 8,5 milioane de locuințe spaniole.
viewscnt
Afla mai multe despre
digi
spania
digi communications