iMessage va fi securizat prin criptografie post-quantum

iMessage va fi securizat prin criptografie post-quantum
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 feb 2024

Apple a anunțat că va îmbunătăți securitatea serviciului de comunicare iMessage, pe care-l pregătește pentru atacurile care vor folosi sisteme cuantice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În câțiva ani, spune Apple, computerele cuantice vor putea sparge standardele folosite în prezent pentru criptarea datelor.

Criptarea folosește, de regulă, o pereche de chei, cu care datele sunt codificate la plecare și descifrate la sosire. Puterea de calcul actuală face ca un atac brut asupra criptării să dureze foarte mult timp, însă, asta se schimba când vor apărea exponențial mai puternicele computerele cuantice.

Apple Music lansează recapitularea lunară a activității utilizatorilor CITEȘTE ȘI Apple Music lansează recapitularea lunară a activității utilizatorilor

Apple vrea să se pregătească pentru viitor și lansează un nou standard criptografic, numit PQ3, care combină criptografia Elliptic-Curve cu actualul sistem de criptare folosit pentru iMessage.

Pentru că încă nu poate fi testat în practică, Apple a cerut ca noul său standard de criptare să fie evaluat de două echipe diferite de cercetători.

Apple spune că este necesar ca pregătirea pentru viitorul cuantic să se facă din timp, întrucât atacatorii pot începe să strângă de pe acum date criptate, pe care să le spargă în momentul în care computere cuantice devin practice.

Noul standard de criptare pentru iMessage va fi lansat pe iPhone, iPad, Watch și Mac, prin update-urile iOS 17.4, watchOS 10.4 și macOS 14.4, care vor fi lansate în curând.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
imessage
criptografie
quantum