Inteligența artificială, autorizată în premieră într-un sistem public de sănătate. Pentru ce tratament

Inteligența artificială, autorizată în premieră într-un sistem public de sănătate. Pentru ce tratament
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 aug 2023

Pacienții britanici care fac radioterapie vor avea parte, cel mai probabil, de un tratament realizat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), după ce mai multe tehnologii bazate pe inteligența artificială au primit recomandarea de a fi utilizate pentru prima dată în Anglia, cu scopul de a veni în ajutorul medicilor din sistemul național de sănătate (NHS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) din Anglia a adoptat un aviz pozitiv recomandând utilizarea a nouă tehnologii de inteligență artificială pentru efectuarea radioterapiei cu fascicule externe (în care sursa de iradiere la distanță de pacient) în cazul cancerului pulmonar, de prostată și colorectal, relatează News.ro.

În opinia NICE, demersul ar putea economisi sute de mii de ore de muncă pentru radiologi și ar putea contribui la reducerea „presiunii serioase” asupra departamentelor de radioterapie.

Avocații acuză dublarea sarcinii fiscale și amenință cu grevă: Guvernul își menține poziția de a impune profesiilor liberale CASS în sistem real, neplafonat CITEȘTE ȘI Avocații acuză dublarea sarcinii fiscale și amenință cu grevă: Guvernul își menține poziția de a impune profesiilor liberale CASS în sistem real, neplafonat

Datele NHS England arată că au existat 134.419 episoade de radioterapie în Anglia în perioada aprilie 2021 – martie 2022, dintre care o proporție semnificativă a necesitat o planificare complexă.

În prezent, radiologii terapeutici analizează și conturează manual organele sănătoase pe imaginile digitale ale unei scanări CT sau RMN, astfel încât radioterapia să nu afecteze celulele sănătoase, minimizând doza la nivelul țesuturilor normale.

Dovezile de care dispune NICE arată că, utilizarea AI în locul realizării manuale a contururilor ar putea elibera între trei și 80 de minute din timpul radiologilor pentru fiecare plan de tratament, și că generarea contururilor cu ajutorul AI prezintă o calitate similară cu cele desenate manual.

Totuși, NICE recomandă în continuare revizuirea contururilor de către un profesionist calificat din domeniul sănătății.

Dr. Sarah Byron, director de program pentru tehnologiile de sănătate la NICE, a declarat că utilizarea AI ar putea contribui la reducerea listelor de așteptare.

„Colegii din NHS care lucrează în prima linie în departamentele de radioterapie se află sub o presiune serioasăă, mii de persoane așteptând scanări”, a menționat ea.

„Rolul pe care imagistica îl joacă în planificarea tratamentului de radioterapie este destul de esențial, astfel încât recomandarea utilizării tehnologiilor de inteligență artificială pentru a sprijini planificarea tratamentului, alături de supravegherea clinică de către un profesionist calificat din domeniul sănătății, ar putea economisi atât timp, cât și bani”, a specificat specialistul.

„Recomandările făcute de comitetul nostru independent pot contribui la reducerea listelor de așteptare pentru cei care au nevoie de tratament de radioterapie”, a subliniat dr. Sarah Byron.

Trotinetele electrice, interzise pe litoral până la finalul anului. Companiile de profil, pregătite să revină cu vehiculele pe două roți CITEȘTE ȘI Trotinetele electrice, interzise pe litoral până la finalul anului. Companiile de profil, pregătite să revină cu vehiculele pe două roți

Secretarul britanic pentru sănătate, Steve Barclay, a salutat anunțul, declarând că „este extrem de încurajator să vedem prima recomandare pozitivă pentru tehnologiile de inteligență artificială din partea unui comitet de la NICE, deoarece este clar că NHS trebuie să îmbrățișeze inovația pentru a se menține pregătit pentru viitor”.

Aceste instrumente au potențialul de a îmbunătăți eficiența și de a economisi mii de ore de timp pe care clinicienii le pot dedica îngrijirii pacienților, a comentat el.

„Utilizarea inteligentă a tehnologiei este o parte esențială a planului nostru pe termen lung privind forța de muncă din NHS, iar noi înființăm un grup de experți care să analizeze ce competențe și formare ar putea avea nevoie personalul NHS pentru a utiliza cât mai bine inteligența artificială”, a precizat acesta.

NICE a declarat că examinează, de asemenea, dovezile privind utilizarea AI în cazul scanărilor de accident vascular cerebral (AVC) și toracice.

Recomandările urmează unui studiu care a constatat că AI este sigură pentru a fi utilizată în screeningul cancerului de sân și ar putea reduce aproape la jumătate volumul de muncă al radiologilor, conform celui mai cuprinzător studiu de acest tip din lume.

Există din ce în ce mai multe dovezi că AI poate fi mai eficientă în detectarea cancerelor.

Cercetătorii speră că aceasta va putea accelera detectarea cancerului, ajutând la accelerarea tratamentului pacienților și simplificând analiza tomografiilor computerizate.

Cele nouă platforme incluse sunt AI-Rad Companion Organs RT, ART-Plan, DLCExpert, INTContour, Limbus Contour, MIM Contour ProtegeAI, MRCAT Prostate plus Auto-contouring, MVision Segmentation Service și RayStation.

Charlotte Beardmore, director executiv al politicii profesionale la Societatea de Radiologie, a salutat proiectul de îndrumare, dar a declarat că acesta nu înlocuiește personalul și că este nevoie de prudență.

„Este esențial să existe dovezi care să susțină aplicarea sigură a AI în acest cadru clinic”, a spus ea, adăugând că utilizarea AIar necesita în continuare contribuția unui radiologi terapeutici sau a unui alt membru al echipei multiprofesionale de oncologie.

„Investiția în creșterea forței de muncă în domeniul radiografiei rămâne esențial”, a subliniat ea.

VIDEO&FOTO Proteste la direcții ale Finanțelor din teritoriu - Promisiunile obținute: Fără disponibilizări! - DOCUMENT CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Proteste la direcții ale Finanțelor din teritoriu - Promisiunile obținute: Fără disponibilizări! - DOCUMENT

Separat, guvernul britanic a anunțat că investește 13 milioane de lire sterline în cercetarea în domeniul asistenței medicale bazată pe AI înainte de primul mare summit internațional privind siguranța AI din toamnă.

Secretarul pentru tehnologie, Michelle Donelan, a declarat că 22 de proiecte universitare și centre NHS vor primi finanțare pentru proiecte care includ dezvoltarea unei platforme robotice chirurgicale semi-autonome pentru îndepărtarea tumorilor și utilizarea AI pentru a estima probabilitatea viitoarelor probleme de sănătate ale unei persoane pe baza afecțiunilor existente.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
sănătate
autoriza
radioterapie
marea brtianie
nhs