Justiția britanică a decis că poliția utilizează ilegal recunoașterea facială

Justiția britanică a decis că poliția utilizează ilegal recunoașterea facială
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2020

Curtea de Apel din Londra a decis marți că poliția britanică utilizează ilegal recunoașterea facială și încalcă astfel viața privată, transmite AFP.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Instanța s-a pronunțat în procesul intentat de militantul pentru drepturile civile Ed Bridges, în vârstă de 37 de ani. Reclamațiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori, iar procesul era urmărit cu atenție de cei care se opun tehnologiei de recunoaștere facială, scrie Agerpres.

Bridges a arătat că i-a fost scanată fața, la Cardiff, în Țara Galilor, de două ori: în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, și în 2018, cu ocazia unei manifestații. De ambele dăți, s-a folosit tehnologia automată de recunoaștere AFR Locate, care utilizează camere de supraveghere semnalate ca atare pentru scanarea fețelor trecătorilor. Fotografiile obținute astfel sunt comparate cu cele dintr-o 'listă de supraveghere' în care pot fi incluși suspecți, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive.

WhatsApp va avea aplicații native care vor funcționa pe alte platforme fără a mai depinde de telefon CITEȘTE ȘI WhatsApp va avea aplicații native care vor funcționa pe alte platforme fără a mai depinde de telefon

Magistrații au apreciat marți că utilizarea recunoașterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunțat împotriva tehnologiei în sine. În schimb, ei au decis că ''prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliție'' și că nu există prevederi clare privind locurile unde poate fi utilizată tehnologia, nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere. De asemenea, Curtea a considerat că poliția galeză nu a făcut tot ce se putea pentru a verifica dacă software-ul respectiv nu are tendințe rasiste sau sexiste; conform deciziei de marți, polițiștii nu au evaluat corect impactul tehnologiei asupra protecției datelor.

Bridges s-a declarat ''încântat'' de verdictul împotriva ''instrumentului invaziv și discriminatoriu'' de ''supraveghere în masă''. La rândul său, organizația neguvernamentală Liberty, care l-a susținut, a salutat ''o victorie importantă'' și a cerut autorităților ''să recunoască pericolele grave'' ale instrumentului care ține de ''distopie''.

Poliția din Țara Galilor a declarat că nu va face apel împotriva deciziei.

Regatul Unit, unde există un număr ridicat de camere de supraveghere - 420.000 doar la Londra - prezintă condiții bune pentru implementarea recunoașterii faciale. S-au efectuat deja mai multe teste în acest sens în capitală, la Manchester, la Liverpool și la Sheffield. 

viewscnt
Afla mai multe despre
recunoastere faciala
politie
marea britanie