Licitația pentru proiectul de cloud guvernamental, pregătită să fie lansată rapid, după breșa de securitate din Parlament. Mari companii de tehnologie interesate

Licitația pentru proiectul de cloud guvernamental, pregătită să fie lansată rapid, după breșa de securitate din Parlament. Mari companii de tehnologie interesate
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 ian 2024

Licitația pentru implementarea infrastructurii de cloud guvernamental va fi lansată în luna februarie, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, a anunțat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Anunțul vine în contextul în care Parlamentul României a suferit recent o breșă de securitate, fiind compromise peste 300 de documente, din care unele confidențiale, cu date personale ale angajaților și demnitarilor, inclusiv ale premierului Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Suntem deja într-un stadiu foarte avansat cu implementarea proiectului de cloud guvernamental, care în luna februarie va fi pus în licitație publică, în urma negocierii pe care am purtat-o cu cei din Comisia Europeană”, a arătat ministrul Digitalizării.

Acesta a adăugat că unele din elementele sistemului vor fi funcționale din acest an, iar România va avea unul din cele mai moderne sisteme informatice din lume.

Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamental CITEȘTE ȘI Fost ofițer SRI, cu peste 12 ani de activitate la Fisc, numit de Ciucă la Autoritatea care va administra cloud-ul guvernamental

Direct interesate în proiectul de cloud sunt companii precum Microsoft și Google, conform datelor Profit.ro.

Premierul Ciolacu s-a întâlnit, în SUA, cu Google, cu care a avut discuții pentru un centru de date.

Totodată, după cum a relatat Profit.ro, Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, vrea să contribuie prin investiția într-un data center din Otopeni la accelerarea trecerii la cloud a României.

DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a prelungit cu două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. LISTA nouă

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului.

"Perioada de operare a investiției este de 10 ani de la data finalizării implementării investiției", se precizează în document.

Pentru anul 2023, din totalul planului de investiții, bugetul alocat însumează 674,63 milioane de lei, în 2024 se preconizează suma 779,3 milioane de lei, iar în 2025 se vor cheltui 412,225 milioane de lei.

Platforma de cloud guvernamental, așa cum este definită în OUG 89/2022, este constituită dintr-o componentă de cloud privat, denumită cloud-ul privat guvernamental, și din resurse și servicii publice certificate din alte tipuri de cloud publice sau private.

Conform PNRR, în realizarea cloud-ului guvernamental se vor avea în vedere, în mod special, soluții de cloud hibrid utilizate în funcție de nivelurile de sensibilitate și durabilitate ale datelor și de modalitățile de utilizare și ale aplicațiilor și organizarea într-o structură de încredere concentrică pe trei niveluri care evoluează progresiv din interior către exterior.

"Infrastructura IT existentă în prezent în cadrul instituțiilor care livrează servicii publice digitale este inadecvată, fragmentată, depășită din punct de vedere tehnologic, cu nivel redus de interconectare și grad scăzut de securitate cibernetică.  Prin implementarea investiției vor fi asigurate infrastructura, tehnologiile și operarea cloud-ului guvernamental pentru viitoarele aplicații ale instituțiilor publice în cloud prin furnizarea de servicii IaaS, PaaS și SaaS într-un mod unitar, standardizat, eficient și adaptat cerințelor utilizatorilor finali, firme și/sau cetățeni. Operațional, cloud-ul guvernamental va funcționa cu asigurarea elasticității specifice tehnologiilor de cloud computing și, respectiv, a disponibilității ridicate prin implementarea a două centre de date principale și două centre de date secundare, de nivel Tier III/IV by design. Realizarea celor două centre de date secundare, interoperabile cu cele două centre de date principale, este necesară pentru asigurarea cerințelor tehnice și legale de business continuity și disaster recovery", se arată în document.

Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
cloud guvernamental
licitație
februarie
microsoft
google