Meta a prezentat proiecte de inteligență artificială pentru crearea metaversului

Meta a prezentat proiecte de inteligență artificială pentru crearea metaversului
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2022

Meta, proprietara Facebook, face cercetări în domeniul inteligenței artificiale pentru a genera lumi prin intermediul vorbirii, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii vor conversa cu asistenții vocali și a traduce între limbi, a declarat CEO-ul Mark Zuckerberg, care a prezentat pașii cheie pentru construirea metaversului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Zuckerberg pariază că metaversul, o idee futuristă a mediilor virtuale în care utilizatorii pot lucra, socializa și se pot juca, va fi succesorul internetului mobil, scrie News.ro.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

”Cheia pentru a debloca multe dintre aceste progrese este inteligența artificială”, a spus el, vorbind la evenimentul ”Inside the Lab” transmis în direct de companie.

Zuckerberg a spus că Meta lucrează la o nouă clasă de modele de AI generatoare care le vor permite oamenilor să descrie o lume și să genereze aspecte ale acesteia.

Într-o demonstrație preînregistrată, Zuckerberg a prezentat un concept de AI numit Builder Bot, în care a apărut ca un avatar 3D fără picioare, pe o insulă, și a dat comenzi vocale pentru a crea o plajă și apoi a adăuga nori, copaci și chiar o pătură de picnic.

”Pe măsură ce avansăm  cu această tehnologie, veți putea crea lumi nuanțate pentru a explora și a împărtăși experiențe cu alții, doar cu vocea ta”, a spus Zuckerberg.

El nu a oferit o cronologie pentru aceste progrese și nici mai multe detalii despre cum funcționează Builder Bot.

Meta lucrează la cercetarea AI pentru a le permite oamenilor să aibă conversații mai naturale cu asistenții vocali, un pas către modul în care oamenii vor comunica cu AI în metavers.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

El a spus că Proiectul CAIRaoke al companiei a fost ”un model neuronal complet de la un capăt la altul pentru construirea de asistenți pe dispozitiv”.

O demonstrație a tehnologiei Proiectului CAIRaoke a arătat o familie care o folosește pentru a ajuta la gătirea unei tocane, cu asistentul vocal care a avertizat că sarea a fost deja adăugată în oală. Asistentul a observat, de asemenea, că au rămas fără sare și a comandat mai multă.

Meta a spus că folosește modelul în dispozitivul său Portal pentru apeluri video și își propune să îl integreze în dispozitive cu realitate augmentată (AR) și realitate virtuală (VR).

Compania restricționează strâns răspunsurile noului său asistent bazat pe CAIRaoke până când se poate asigura că sistemul nu generează un limbaj ofensator.

Zuckerberg a anunțat, de asemenea, că Meta lucrează la un traducător universal, care urmărește să ofere traducere instantanee în toate limbile.

Compania și-a stabilit anterior un obiectiv ca sistemul său de AI să traducă toate limbile scrise.

Compania de social media, care și-a pierdut recent o treime din valoarea de piață după estimări pesimiste referitoare la profit, a investit mult în construirea metaversului și și-a schimbat numele pentru a reflecta această ambiție.

Luna aceasta, Meta a raportat o pierdere netă în 2021 de 10,2 miliarde de dolari din Reality Labs, afacerea companiei pentru realitate virtuală și augmentată.

Miercuri, Zuckerberg a spus că Meta se pregătește pentru modul în care AI ar putea interpreta și anticipa tipurile de interacțiuni care vor avea loc în metavers, lucrând la ”învățare auto-supravegheată”, în care AI primește date brute, mai degrabă decât să fie antrenată pe o mulțime de date.

Zuckerberg a mai arătat că Meta lucrează, de asemenea, la date egocentrice, care implică a vedea lumii dintr-o perspectivă la persoana întâi. El a spus că a reunit un consorțiu global de 13 universități și laboratoare pentru a lucra la cel mai mare set de date egocentrie, numit Ego4D.

Într-un semn de transparență, Meta intenționează să facă open source biblioteca de recomandări TorchRec, care este utilizată pentru a personaliza produse precum fluxul de știri al Facebook, a declarat vicepreședintele pentru AI Jerome Pesenti, într-o altă sesiune a evenimentului.

Compania dorește, de asemenea, să publice un prototip de clasare a feedurilor pentru a arăta cum algoritmii săi prioritizează conținutul pe care îl afișează utilizatorilor pe Instagram, a spus el.

Facebook a mai spus că va extinde inițiativele de educație gratuită menite să aducă mai multe minorități rasiale în domeniul tehnologiei, despre care cercetătorii spun că este esențială pentru a crea sisteme de AI fără părtiniri.

Aproximativ 80% dintre directorii de analiză a datelor și AI se identifică ca fiind bărbați și 65% ca albi, conform unui sondaj recent realizat în Statele Unite și Europa, realizat de recrutorul Heidrick & Struggles.

Unele dintre proiectele anunțate de Meta, cum ar fi Proiectul CAIRaoke și efortul de transparență a algoritmului, urmează unor inovații similare anunțate în ultimii ani de rivali precum Google, divizie a grupului Alphabet.

De asemenea, Meta a anunțat recent că echipa sa de cercetare a construit un nou supercomputer cu inteligență artificială despre care crede că va fi cel mai rapid din lume atunci când va fi finalizat, la jumătatea anului 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
meta
metavers
facebook