Microsoft afișează popup-uri agresive pentru a determina utilizatorii să folosească Edge și Bing

Microsoft afișează popup-uri agresive pentru a determina utilizatorii să folosească Edge și Bing
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 1 sep 2023

Utilizatorii Windows 11 se plâng că sunt bombardați cu mesaje menite să-i convingă să renunțe la Chrome și Google în favoarea Edge și Bing, mesaje care apar cu o frecvență și o agresivitate caracteristică malware-ului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recunoscută de mulți pentru agresivitatea cu care alege de multe ori să-și promoveze propriile produse, Microsoft scrie acum un nou capitol, prin popup-urile afișate utilizatorilor Windows 11 care aleg să navigheze pe internet cu Chrome ori că caute cu Google.

Acestora, producătorul Windows-ului le servește în ultima vreme mesaje prin care le este recomandată folosirea browser-ului Edge, preinstalat oricum în Windows, în locul browser-ului Chrome, dezvoltat de Google.

Gigantul chinez Baidu a lansat robotul conversațional Ernie Bot, ca răspuns la ChatGPT CITEȘTE ȘI Gigantul chinez Baidu a lansat robotul conversațional Ernie Bot, ca răspuns la ChatGPT

Mesajele apar cu o frecvență demnă de o cauză mai nobilă și nu țin cont de activitatea utilizatorilor, întrerupându-i pe aceștia atât din sarcini de birou, cât și în timpul jocurilor.

Comportamentul ales de Microsoft pentru mesajele prin care a decis să promoveze browser-ul Edge este asemănător popup-urilor afișate de malware.

Mesajele sunt implementate la nivelul sistemului de operare, nu sunt limitate le nivelul unui anumit program (browser-ul web, de exemplu).

Responsabil de aceste mesaje este un executabil adăugat de Microsoft în c:\windows\temp\mubstemp - un alt element caracteristic campaniilor cu malware.

Într-un mod similar, utilizatorilor li se recomandă folosirea motorului de căutare Bing, în loc de Google. Cei care caută „chrome” în Bing sunt acum întâmpinați cu un răspuns generat de chatbot-ul companiei, care încearcă, la fel, să convingă utilizatorii să folosească produsele Microsoft, în locul celor dezvoltate de Google.

Microsoft și Google sunt, totodată, parteneri în domeniul browser-elor. Edge, browser-ul dezvoltat de Microsoft, are la bază motorul Chromium, dezvoltat de Google.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
edge
bing
google
chrome