Microsoft își externalizează cea mai bună inteligență artificială, spune CEO-ul unei firme de tehnologie, și aceasta este o veste bună pentru Google

Microsoft își externalizează cea mai bună inteligență artificială, spune CEO-ul unei firme de tehnologie, și aceasta este o veste bună pentru Google
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 12:02

Microsoft externalizează dezvoltarea celor mai bune instrumente și software de inteligență artificială către OpenAI, potrivit unui CEO din sectorul tehnologiei, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru rivalul său Google, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Todd McKinnon, CEO al companiei de securitate a identității Okta, a declarat că, în timp ce Google caută să-și apere poziția în sectorul serviciilor de căutare, ”probabil face cea mai bună treabă, de a nu fi nevoit să-și externalizeze cercetarea și dezvoltarea”, scrie News.ro.

Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV

El a remarcat că așa-numitele transformatoare care alimentează tehnologiile AI generative de astăzi ”au venit toate de la Google”.

Transformatoarele sunt modele de învățare profundă care învață contextul și, prin urmare, sensul, urmărind relațiile în date secvențiale, cum ar fi cuvintele.

”Totul a venit de la Google, cu DeepMind și cercetare”, a spus McKinnon.

”Vreau să spun, progresul a fost cercetarea Google, transformatoarele care sunt algoritmul pe care toate aceste LLM-uri [modele mari de limbaj] îl folosesc pentru a face aceste progrese mari.”

AI McKinnon a adăugat că există riscul ca poziția Microsoft în AI să devină redusă la cea de ”consultanță”.

Microsoft nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii atunci când a fost contactată de CNBC.

Acesta vine în timp ce o serie de produse de top ale companiei - cum ar fi Copilot, chatbotul AI generativ al companiei și PC-urile care sunt echipate cu software AI generativ - încorporează tehnologie creată de OpenAI, laboratorul din spatele chatbotului de inteligență artificială ChatGPT.

Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI, investiția sa totală până în prezent crescând la 13 miliarde de dolari.

În ianuarie 2023, gigantul tehnologic a declarat că investiția sa ”va accelera progresele AI pentru a se asigura că aceste beneficii sunt împărtășite pe scară largă cu întreaga lume”.

Slovenii acceptă prin referendum legalizarea eutanasiei și a consumului de canabis CITEȘTE ȘI Slovenii acceptă prin referendum legalizarea eutanasiei și a consumului de canabis

”Este atât de bizar. Imaginați-vă să lucrați la Microsoft. OpenAI este acolo făcând toate lucrurile interesante. Este aproape ca și cum Microsoft se va transforma într-o companie de consultanță.”, a spus McKinnon pentru CNBC.”

Totuși, Google are un munte de urcat dacă vrea să obțină succes comercial cu propriile sale investiții în AI.

Microsoft a devenit efectiv lider în impulsul către modelele de IA de bază, având în vedere investiția și parteneriatul cu OpenAI.

Acest lucru a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că poziția Google în serviciile de căutare ar putea fi subminată, deoarece utilizatorii de internet apelează din ce în ce mai mult la ChatGPT și alți chatbot AI pentru nevoile lor de căutare.

Între timp, propriile eforturi de AI ale Google au fost afectate de o serie de gafe publice. Anul trecut, când Google și-a dezvăluit chatbotul Gemini AI (numit la acea vreme Bard), un anunț pe site-ul de socializare X a arătat că dă un răspuns greșit la o întrebare a utilizatorului.

Mai recent, Google Gemini, așa cum este cunoscut acum produsul, a început să creeze imagini inexacte din mesaje despre istorie. Ulterior, Google a retras instrumentul său de generare de imagini Gemini pentru imagini cu oameni și încă nu a reinstalat produsul în timp ce investighează o soluție.

Sunt necesare investiții uriașe pentru a reuși

McKinnon a remarcat că AI este un segment rar de tehnologie care a rezultat din sprijinul substanțial din partea marilor giganți tehnologici, mai degrabă decât din investiții organice în cicluri noi de produse, așa cum a fost cazul PC-urilor și cloud computing.

”Este diferit de alte generații de tehnologie, cum ar fi computerele personale, unde nu neapărat cele mai mari companii din lume au avut avantajul, pentru că totul despre computerele personale este că erau cu adevărat perturbatoare, în sensul că erau aproape jucării, ” a spus McKinnon.

”Nu există un model nou de AI care să fie ca o jucărie. Singurul motiv pentru care OpenAI îl poate face să funcționeze este pentru că marea cercetare și dezvoltare de care aveau nevoie – 10 miliarde de dolari de la Microsoft pentru a rula modelul – nu a fost ca un lucru perturbator, a fost o investiție de 10 miliarde de dolari.”

El a adăugat că investițiile uriașe ale Big Tech în AI creează unele preocupări în materie de concurență.

”Cel mai mare risc” pe care McKinnon îl vede pentru industria securității cibernetice în viitor este că problemele AI care decurg de la giganții digitali – cum ar fi dezinformarea – ”vor împiedica progresul în tehnologie”.

”Potențialul [pentru] inteligenței artificiale este cu adevărat mare”, a spus el, dar a adăugat: ”De fapt, mă aștept ca evoluția reglementărilor să meargă atât de departe încât să lăsăm controlul AI doar pentru cele mai mari și mai puternice companii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
google