Nvidia a adăugat 330 miliarde dolari la capitalizarea companiei pe bursă.
Este cel mai mare câștig înregistrat vreodată, la nivelul unei singure zile, de o companie listată pe bursă.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Cel mai recent rally bursier al Nvidia duce capitalitatea de piață la 2,88 trilioane de dolari, devenind a treia cea mai valoroasă companie din lume, după Apple și Microsoft.
Acțiunile Nvidia au crescut cu aproape 13%, susținute de așteptările că cererea pentru cipurile sale va rămâne puternică după ce Microsoft a anunțat că cheltuielile de capital legate de inteligența artificială în anul fiscal 2024 au crescut cu 60%, până la 69 de miliarde de dolari.
Acțiunile Nvidia au crescut cu peste 150% în ultimul an, de departe mai mult decât orice altă companie importantă din SUA.
Evoluția stelară a companiei a fost, de asemenea, marcată de o volatilitate extremă, cel mai recent rally venind la doar o zi după ce acțiunile au scăzut cu 7%, ștergând 193 de miliarde de dolari din valoarea companiei.
Astfel, în urmă cu două săptămâni, acțiunile producătorilor de cipuri, precum ASML, Nvidia și TSMC, au scăzut puternic, pe fondul unor informații privind restricțiile mai aspre pentru exporturile din SUA și o intensificare a tensiunilor geopolitice alimentate de comentariile fostului președinte al SUA Donald Trump.
CITEȘTE ȘI WhatsApp lansează funcția Favorites, pentru accesul rapid la contactele preferateScăderile au venit după ce Bloomberg a relatat că administrația Biden ia în considerare o regulă cuprinzătoare pentru a impune limite companiilor care își exportă echipamentele critice de fabricare a cipurilor în China.
O regulă a Washingtonului (FDPR), permite SUA să pună restricții asupra produselor fabricate în străinătate, chiar dacă folosesc cea mai mică cantitate de tehnologie americană. Acest lucru poate afecta companiile din afara SUA.
Comentariile lui Trump, un republican, au adăugat un sentiment negativ suplimentar acțiunilor producătorilor de semiconductori.
Fostul președinte a spus că Taiwanul ar trebui să plătească SUA pentru apărare, într-un interviu pentru Bloomberg Businessweek.
CITEȘTE ȘI Fără permisiune - Marile companii de AI și-au antrenat modelele lingvistice cu transcrierile filmărilor de pe YouTubeEl a susținut, de asemenea, că Taiwanul a preluat ”aproximativ 100%” din afacerile cu semiconductori din America.
Comentariile au pus la îndoială angajamentul Statelor Unite de a apăra Taiwanul dacă Trump devine președinte și în cazul unui atac al Chinei, care vede insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său.
Acțiunile cotate în Taiwan ale Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. au închis miercuri în declin cu 2,4%.
Tensiunile geopolitice au afectat și acțiunile producătorilor de cipuri din SUA. ETF-ul VanEck Semiconductor a scăzut cu aproximativ 5%. Super Micro Computer și Applied Materials s-au numărat printre alte companii listate în SUA ale căror acțiuniau scăzut.