Percheziții la un român din Marea Britanie suspectat de implicare în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România revendicate de gruparea pro-rusă Killnet

Percheziții la un român din Marea Britanie suspectat de implicare în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România revendicate de gruparea pro-rusă Killnet
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2022

Percheziții la un român din Marea Britanie suspectat de implicare în recentele atacuri informatice asupra unor site-uri din România. Acesta este suspectat că a tradus din limba rusă în limba română mesajele promovate de hackeri și a indicat site-uri din românia care ar putea fi atacate. "Vă pot spune că în acest moment cetățeanul este în custodia autorităților și este audiat", a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, care și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat vor fi înregistrate și primele rezultate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare", anunță Poliția Română.

Facebook renunță la podcast-uri CITEȘTE ȘI Facebook renunță la podcast-uri

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au făcut o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România, scrie News.ro.

De asemenea, ofițeri specializați din cadrul IGPR- Direcția de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice s-au deplasat în Marea Britanie, pentru acordarea de sprijin în ancheta desfășurată de National Crime Agency.
"Vă pot spune că în acest moment cetățeanul este în custodia autorităților și este audiat", a declarat ministrul de Interne Lucian Bode.
Acesta speră ca în viitorul apropiat să fie înregistrate și primele rezultate în anchetă.

Începând cu data de 29 aprilie, o serie de atacuri informatice de tip DDoS - Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România. Atacurile au fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia - Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT, precizează Poliția.

viewscnt
Afla mai multe despre
atacuri informatice
site-