Piața europeană de video streaming cu plată, estimată la 2,36 mld. dolari în 2020

Piața europeană de video streaming cu plată, estimată la 2,36 mld. dolari în 2020
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 oct 2015

La an și câteva luni de la lansarea serviciilor de video streaming cu plată în șase state din Europa, printre care Marea Britanie, Germania și Franța, Netflix, cel mai mare operator de video streaming din lume, se pregătește să își extindă oferta pe alte trei piețe europene, în încercarea de a replica succesul uriaș înregistrat în SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La prima vedere, piața europeană de video streaming cu plată este în plină ascensiune. În 2014, atât Netflix, cât și compania rivală Amazon au lansat servicii de video streaming pe bază de abonament (subscription-based video on demand services - SVOD) în mai multe regiuni din Europa, iar începând cu luna octombrie, portofoliul Netflix va include alte trei piețe de pe continent, și anume Italia, Spania și Portugalia, în condițiile în care operatorul american vizează extinderea pe 200 de piețe la nivel mondial până la finele anului viitor, de la circa 50 de țări în prezent, potrivit NBC News.

Însă, cu excepția locuitorilor din Marea Britanie, consumatorii europeni nu sunt la fel de dispuși ca americanii să plătească pentru serviciile de video streaming. În America de Nord, aproape 67 milioane de consumatori sunt abonați la servicii de video streaming, veniturile companiilor din sector fiind estimate să atingă 4,75 miliarde de dolari în acest an. Spre comparație, piața europeană va genera venituri de sub 1 miliard de dolari în acest an, arată datele Statista.com.

Netflix va încasa partea leului. Operatorul american deține o cotă de 71% din piața de video streaming din SUA, 68% din piața canadiană, 80% din piața din Marea Britanie, în timp ce în Germania și Franța are 40%, respectiv 37% din totalul abonaților la serviciile de video streaming pe bază de abonament. Numărul total al abonaților din cele trei state europene se situează în prezent la circa 12 milioane.

În ceea ce privește evoluția pe termen mediu, numărul abonaților la serviciile de video streaming este estimat să atingă circa 30% din populație în SUA și Canada, în 2020, în timp ce piețele din Germania și Franța sunt prognozate să ajungă la saturație până la finele anului 2018.

Pe de altă parte, piața britanică va crește de peste două ori până în 2020, la circa 1,33 miliarde de dolari, de la 615 milioane de dolari la finele anului 2015. Per total, principalele trei piețe europene, anume Germania, Marea Britanie și Franța, vor genera venituri în sector de aproximativ 2,36 miliarde de dolari în 2020, mai puțin de o treime din veniturile estimate pentru piața din SUA, de 7,5 miliarde de dolari.

Cu toate că rata penetrării serviciilor de video streaming este considerabil mai mică în Europa decât în America de Nord, veniturile pe utilizator sunt estimate să crească în continuare în principalele piețe europene, semn că utilizatorii sunt tot mai dispuși să plătească pentru mai multe servicii incluse în același abonament.

viewscnt
Afla mai multe despre
netflix
video streaming