Premieră mondială: Instagram introduce în Franța un „buton de siguranță” pentru combaterea hărțuirii online

Premieră mondială: Instagram introduce în Franța un „buton de siguranță” pentru combaterea hărțuirii online
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 nov 2023

Pentru a lupta împotriva ciber-hărțuirii, Instagram a introdus în Franța un „buton de siguranță” care permite utilizatorilor să apeleze direct o linie telefonică de urgență, o premieră mondială, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Orice persoană care semnalează un caz de hărțuire online va vedea de acum înainte un buton de apel telefonic care o va pune în legătură cu psihologi și juriști de la 3018, linia națională de asistență pentru victimele violenței digitale, disponibilă zilnic, între orele 09:00-23:00, scrie Agerpres.

Cât costă abonamentul lunar Facebook și Instagram în România CITEȘTE ȘI Cât costă abonamentul lunar Facebook și Instagram în România

Pentru asociația e-Enfance, parteneră în cadrul inițiativei, acest buton de apel direct, care face legătura cu numărul 3018 fără a părăsi aplicația, reprezintă un instrument eficient și dorit de mult timp.

„Cerem de ani de zile un ‘buton de siguranță’ (‘safe button’) și am cerut unul și la nivel european”, a declarat Justine Atlan, directoare generală a asociației e-Enfance.

„A fost nevoie de puțin mai mult timp pentru a fi înțeles, dar suntem mulțumiți că a fost integrat accesul direct”, a explicat Justine Atlan.

„Acest lucru va permite tinerelor victime, odată ce semnalarea lor a fost înregistrată, să beneficieze de un sprijin specific imediat”, a precizat ea.

Samsung și-a prezentat propriul AI generativ CITEȘTE ȘI Samsung și-a prezentat propriul AI generativ

Pe TikTok, o rețea foarte populară în rândul tinerilor, nu există un buton de apel direct, însă utilizatorilor care semnalează un caz li se oferă acum un link care îi trimite către site-ul 3018.

În Franța, un sfert dintre familii s-au confruntat deja cu problema ciber-hărțuirii unui minor, potrivit unui sondaj recent realizat pentru e-Enfance: 15% dintre elevii din învățământul primar s-au confruntat deja cu aceasta, procentul ajungând la 25% în învățământul gimnazial și la 27% în cazul liceenilor.

Pentru a face față acestui fenomen, guvernul francez a prezentat la sfârșitul lunii septembrie o serie de măsuri, de la semnalarea sistematică a cazurilor de hărțuire către sistemul de justiție până la intenția de a exclude elevii hărțuitori de pe rețelele sociale.

În total, 86% dintre tinerii cu vârste între 8 și 18 ani sunt înregistrați pe rețelele sociale – 67% dintre școlarii din învățământul primar, 93% dintre elevii de gimnaziu și 96% dintre elevii de liceu.

viewscnt
Afla mai multe despre
instagram
franta