Președintele Trump ar fi cerut excluderea Amazon de la contractul de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul, acordat Microsoft

Președintele Trump ar fi cerut excluderea Amazon de la contractul de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul, acordat Microsoft
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2019

Președintele american Donald Trump i-ar fi cerut fostului secretar al Apărării James Mattis să excludă Amazon din contractul de 10 miliarde de dolari pentru furnizarea de servicii cloud Pentagonului, potrivit unei cărți referitoare la mandatul lui Mattis care urmează să fie publicată.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Contractul numit Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) a fost atribuit Microsoft, potrivit anunțului oficial făcut vineri de Pentagon, care a dus la creșterea acțiunilor companiei cu peste 3%.

La începutul procesului de licitație, Amazon, care este lider pe piața serviciilor cloud, era considerată favorită. Președintele Trump a declarat în luna iulie că analizează contractul, după ce companiile participante la licitație au criticat procesul, arată News.ro.

În vara anului 2018, președintele Trump l-a convocat pe Mattis și i-a cerut că ”elimine Amazon” din licitația pentru contractul JEDI, potrivit cărții “Holding The Line: Inside Trump’s Pentagon with Secretary Mattis”. Relatarea este făcută de Guy Snodgrass, care scruta discursurile lui Mattis.

Mattis ar fi răspuns: ”Nu vom face asta. Acest lucru va avea loc ca la carte, atât din punct de vedere legal cât și din punct de vedere etic”, a scris Snodgrass.

Guvernul de la Londra investește în dezvoltarea roboților care să îngrijească bătrâni CITEȘTE ȘI Guvernul de la Londra investește în dezvoltarea roboților care să îngrijească bătrâni

CNBC a analizat pasajele relevante din carte.

Departamentul Apărării și Casa Albă nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii. Reprezentanții Amazon și cei ai Microsoft nu au fost disponibili imediat pentru a comenta posibila cerere a președintelui.

Contractul este limitat la 10 miliarde de dolari, pentru următorii zece ani. Dacă va atinge această valoare, ar fi un contract mai important pentru Microsoft decât ar fi fost pentru Amazon.

Microsoft nu publică veniturile în dolari ale diviziei cloud Azure, dar se crede că aceasta are o cotă de piață mai mică decât Amazon, a cărei divizie cloud AWS a obiținut venituri de 9 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

“Suntem surprinși de acest rezultat. AWS este în mod clar liderul cloud computing și o evaluare detaliată, comparativă, a ofertelor conduce în mod clar la o concluzie diferită. Rămânem în continuare dedicați inovațiilor pentru noul câmp de luptă digital, unde securitatea, eficiența și scalabilitatea resurselor pot face diferența între succes și eșec”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al AWS, printr-un email, după atribuirea contractului către Microsoft.

Acțiunile Ubisoft, cel mai mare jucător din industria românească de dezvoltare de jocuri video - la cel mai redus nivel din ultimii 2 ani și jumătate. Declin de aproape 30% pe bursă CITEȘTE ȘI Acțiunile Ubisoft, cel mai mare jucător din industria românească de dezvoltare de jocuri video - la cel mai redus nivel din ultimii 2 ani și jumătate. Declin de aproape 30% pe bursă

Un analist al Wedbush, Dan Ives, a apreciat că acordul ”schimbă jocul” pentru Microsoft, afirmând într-o notă adresată clienților că acordul ”va avea un efect de durată, pe parcursul anilor următori”. Acesta mai anticipează că Amazon va contesta rezultatul licitației în instanță, dar că Microsoft va câștiga.

 

Directorul general al Amazon, Jeff Bezos, este o sursă constantă de iritare pentru președintele Trump. Bezos deține publicația The Washington Post, pe care Trump o critică în mod constant pentru modul în care scrie despre administrația pe care o conduce. Trump a criticat în mod repetat Amazon și din alte motive, afirmând, de exemplu, că Amazob nu plătește un nivel corect de taxe și că ”jefuiește” poșta americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
amazon
contract
microsoft
miliarde
aparare