Reuters scrie despre cum inteligența artificială de la UiPath este folosită pentru a-i ajuta pe fermierii români să acceseze fonduri europene. Roboții au economisit 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR

Reuters scrie despre cum inteligența artificială de la UiPath este folosită pentru a-i ajuta pe fermierii români să acceseze fonduri europene. Roboții au economisit 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat de curând că folosește inteligența artificială de la compania UiPath pentru a-i ajuta pe fermieri să solicite fonduri de la Uniunea Europeană, ceea ce „constituie o premieră în una dintre cele mai puțin dezvoltate economii digitale din UE”, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

UiPath este o companie românească, evaluată la 13,3 miliarde de dolari după ce a intrat la bursa din New York și a declarat pentru Reuters că a furnizat servicii de automatizare și altor agenții agricole, inclusiv în Norvegia și Statele Unite, scrie News.ro.

Casca Vision Pro va ajunge în China anul acesta CITEȘTE ȘI Casca Vision Pro va ajunge în China anul acesta

AFIR a declarat pentru Reuters că a început să folosească roboți de la compania de automatizare software UiPath în urmă cu puțin peste doi ani. Roboții au preluat sarcinile consumatoare de timp de accesare a bazelor de date ale statului pentru a procura documente cadastrale și judiciare pentru fermieri, antreprenori și instituții de stat care solicită fonduri UE.

De când a început să folosească roboți, agenția a gestionat cereri de finanțare în valoare de 5,32 miliarde de euro de la peste 50.000 de fermieri, companii și instituții locale, a declarat pentru Reuters directorul AFIR, George Chiriță.

Astfel, roboții au economisit aproximativ 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR, a precizat acesta.

"Automatizarea bazată pe inteligență artificială joacă un rol extrem de important în accelerarea proceselor cheie pentru fermieri și în eficientizarea acestora", spune George Chiriță.

În circa 20 de ani, agenția a plătit fonduri în valoare de 21 de miliarde de euro.

Schimbare majoră la Boeing, sub asediul defecțiunilor - Conducerea demisionează. Scrisoare către angajați CITEȘTE ȘI Schimbare majoră la Boeing, sub asediul defecțiunilor - Conducerea demisionează. Scrisoare către angajați

Deși România a devenit unul dintre cele mai active centre tehnologice din Europa, cu un bazin de forță de muncă foarte calificată, este în continuare în urma multor alte țări europene în ceea ce privește oferirea de servicii publice digitale pentru cetățeni și companii și s-a chinuit să acceseze miliardele de euro din fondurile de dezvoltare ale UE, notează Reuters.

Datele Eurostat arată că doar 28% dintre români aveau cel puțin competențe digitale de bază în 2023, sub media UE, de 54%. Serviciile publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi au un scor de 45, față de media UE, care este de 84.

CUM AJUTĂ ROBOȚII DE LA UiPath

AFIR folosește soluțiile de software oferite de UiPath pentru automatizarea unor procese birocratice și cronofage. Cu ajutorul automatizării, AFIR simplifică modalitatea de obținere a documentelor și autorizațiilor necesare pentru dosarul cererii de finanțare de către fermieri. Automatizarea permite solicitarea în mod direct a unor documente instituțiilor publice. De asemenea, sprijină extragerea unor informații ale solicitanților și ale beneficiarilor de fonduri de la instituții cu care Agenția a încheiat protocoale de colaborare.

Acest demers are un impact direct asupra modului în care aceștia accesează finanțări pentru investiții prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), oferindu-le un timp considerabil redus în procesarea dosarelor de finanțare și, implicit, costuri mai mici pentru obținerea și depunerea autorizațiilor și avizelor necesare, arăta săptămâna trecută AFIR într-un comunicat.

Astfel, pe baza Codului Unic de Identificare (CUI) și/ sau a Codului Numeric Personal (CNP), AFIR a preluat, până în prezent, în sistemul informatic de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), circa 10.000 de certificate constatatoare, stocate în Sistemul de gestiune al documentelor construit prin utilizarea Microsoft SharePoint, în folderul aferent fiecărui proiect de investiții.

Totodată, AFIR preia de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din sistemul PATRIMVEN, o serie de documente aferente beneficiarilor precum certificate de atestare fiscală, cazier fiscal, bilanț anual, semestrial și istoric bilanț.

Și la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au fost implementate soluțiile de software oferite de UiPath pentru automatizarea unor proceduri repetitive, precum obținerea datelor furnizate de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

"Automatizarea bazată pe Inteligența Artificială este un motor al progresului și are potențialul de a revoluționa și accelera tranziția către o agricultura digitalizată. Prin facilitarea accesului mai rapid și cu costuri mai mici ale fermierilor români la fonduri europene, AFIR oferă un ajutor necesar acestei categorii care conduce la creșterea performantei în agricultură, creând premisele pentru un parcurs mai bun pentru sectorul agricol din România. Ne bucură parteneriatul strâns cu AFIR și impactul imediat al rezultatelor obținute împreună", a declarat Daniel Dines, cofondator și Chief Innovation Officer la UiPath.

Notepad va avea corector ortografic CITEȘTE ȘI Notepad va avea corector ortografic

"În momentul de față, AFIR utilizează o funcționalitate nouă - un robot care descarcă de pe E-factura, respectiv de pe site-ul Ministerului de Finanțe, facturile ce reprezintă toate serviciile achiziționate de AFIR. De asemenea, prin automatizare se asigură și transformarea ulterioară a acestora în format PDF pentru a putea fi verificate și introduse în sistemul contabil de către departamentul de resort din Agenție. Totodată, Agenția utilizează un robot să descarce din ROCRIS, pe baza CNP/ CUI, extrasul de cazier judiciar pentru persoane fizice și juridice, precum și să le încarce pe acestea în SharePoint, în fișierul aferent fiecărui proiect pe care îl gestionează", a detaliat Daniel Ifrim, directorul IT al AFIR.

De anul acesta, AFIR implementează Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027), prin intermediul căruia fermierii pot beneficia de fondurile alocate în valoare de 5,87 miliarde de euro pentru proiecte de investiții în agricultură și dezvoltare rurală.

viewscnt
Afla mai multe despre
uipath
afir