România a ieșit din Top 5 țări cu cel mai rapid internet din lume. Prăbușire în ierarhie

România a ieșit din Top 5 țări cu cel mai rapid internet din lume. Prăbușire în ierarhie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 iul 2019

România a coborât 32 de locuri într-un clasament al țărilor cu cel mai rapid internet fix și a ieșit din Top 5, fiind devansată inclusiv de Marea Britanie, stat care în mod tradițional înregistra viteze de descărcare mult mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri. Soluția la îndemână pentru a evita sancțiunea CITEȘTE ȘI FOTO România riscă amenzi UE de 1 milion euro pe zi pentru deșeuri. Soluția la îndemână pentru a evita sancțiunea

România se află acum pe locul 37 în ierarhia globală, cu o viteză medie de descărcare de 21,80 Mbps, comparativ cu poziția a cincea ocupată în 2018, potrivit datelor Cable.co.uk analizate de Profit.ro. Viteza medie a serviciilor de internet fix a încetinit de la 38,60 Mbps.

ANALIZĂ Top 100+. Profiturile celor mai mari firme din România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Top 100+. Profiturile celor mai mari firme din România

România a fost depășită în clasament de 27 de state europene, printre care Suedia, Danemarca și Norvegia, țări situate și anii trecuți pe primele poziții la nivel global, dar și de state care în mod obișnuit nu excelează la capitolul viteză, cum este și Marea Britanie.

Topul mondial este condus în acest an de Taiwan, cu o viteză medie de descărcare de 85,02 Mbps, aproape triplă comparativ cu anul trecut, când ocupa locul 14 în clasament. Singapore a coborât o poziție, până pe locul secund, cu o viteză medie de 70,86 Mbps, fiind urmată de Jersey (70,86 Mbps), Suedia (67,46 Mbps) și Danemarca (55,18 Mbps).

Durata medie de descărcare a unui film HD de 5,5 GB variază de la 8 minute și 2 secunde în Taiwan la circa 20 de minute în SUA și Ungaria și depășește 30 de ore în Yemen, țară care a rămas pe ultima poziție în clasament.

În România, durata tipică de descărcare a unui fișier de 5,5 GB a crescut de la sub 18 minute anul trecut la peste o jumătate de oră (31 minute și 19 secunde), conform rezultatelor testelor pentru mai mult de 57.600 de IP-uri distincte la nivel național. Timpi apropiați de descărcare se observă în Marea Britanie (30 minute și 31 secunde), Liechtenstein (30 minute și 59 secunde) sau Gibraltar (33 minute și 41 secunde).

România a urcat 20 de locuri în Topul țărilor cu cele mai bune reputații din lume CITEȘTE ȘI România a urcat 20 de locuri în Topul țărilor cu cele mai bune reputații din lume

Republica Moldova a coborât 15 locuri în clasament, până pe locul 60, cu o viteză medie a serviciilor de internet fix de 11,56 Mbps și o durată de descărcare a unui fișier de 5,5 GB de aproximativ o oră (59 minute și 5 secunde).

La nivel global, viteza medie a crescut cu aproape 21% comparativ cu anul trecut, de la 9,10 Mbps la 11,03 Mbps. Statele aflate în prima jumătate a clasamentului au consemnat o creștere de 25,6%, în timp ce viteza medie în țările aflate în jumătatea inferioară a urcat cu circa 23,8%.

37 dintre primele 50 de țări cu cel mai rapid internet se află în Europa, 10 în regiunea Asia-Pacific, două în America de Nord și doar una în Africa (Madagascar, locul 33).

Ediția din acest an a studiului include 207 de țări și jurisdicții și analizează datele colectate pe parcursul unei perioade de 12 luni (mai 2018 – mai 2019) de Measurement Lab (M-Lab), un parteneriat între mai multe organizații de profil, ca Open Technology Institute (SUA), Google Open Source Research și PlanetLab (Princeston University).

Top state cu cel mai rapid internet fix:

România a ieșit din Top 5 țări cu cel mai rapid internet din lume. Prăbușire în ierarhie

Sursa date: Cable.co.uk
 

viewscnt
Afla mai multe despre
internet fix
broadband
viteza descarcare
clasament