România, pe ultimul loc în UE la utilizarea inteligenței artificiale de către companii

România, pe ultimul loc în UE la utilizarea inteligenței artificiale de către companii
scris 20 iun 2022
România este pe ultimul loc în UE în funcție de procentul companiilor care utilizează tehnologii bazate pe inteligență artificială (AI) sau Internet-of-Things (IoT), relevă datele Eurostat.
 
Astfel, doar 1% din companiile românești utilizau, anul trecut, tehnologii AI, în timp ce 11% foloseau IoT.
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare

Tehnologiile inteligente moderne aduc schimbări majore în companiile euopene. Printre aceste tehnologii inteligente se numără inteligența artificială (AI) și Internet-of-Things (IoT), prin care diferite dispozitive sunt interconectate și pot comunica între ele prin intermediul internetului. 

Circa 8% din companiile din UE utilizau inteligența artificială în 2021. Mai exact, acestea utilizau cel puțin una dintre următoarele tehnologii: 
  • tehnologii care analizează limbajul scris (text mining);
  • tehnologii care convertesc limbajul vorbit într-un format care poate fi citit de reboți (recunoaștere vocală);
  • tehnologii care generează limbaj scris sau vorbit (generarea de limbaj natural);
  • tehnologii de identificare a obiectelor sau a persoanelor pe baza imaginilor (recunoașterea imaginilor, procesarea imaginilor);
  • machine learning (de exemplu, învățarea profundă sau deep learning) pentru analiza datelor;
  • tehnologii care automatizează diferite fluxuri de lucru sau care ajută la luarea deciziilor;
  • tehnologii care permit dispozitivelor/mașinilor să se deplaseze în spațiu prin observarea împrejurimilor și luarea de decizii autonome. 
PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple
Totodată, 29% din companiile din UE utilizau în 2021 dispozitive sau sisteme interconectate care pot fi monitorizate sau controlate de la distanță prin intermediul internetului (IoT). Dintre companiile care au raportat utilizarea IoT, majoritatea foloseau tehnologia pentru securitate (de exemplu, sisteme de alarmă inteligente, camere inteligente și alte dispozitive inteligente; 72%). 
viewscnt
Afla mai multe despre
ai
iot
eurostat
romania
inteligenta artificiala