Șeful OpenAI avertizează că producătorul ChatGPT ar putea părăsi UE dacă blocul ”ar fi suprareglementat”

Șeful OpenAI avertizează că producătorul ChatGPT ar putea părăsi UE dacă blocul ”ar fi suprareglementat”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2023

Timp de luni de zile, Sam Altman, CEO al OpenAI, companie susținută de Microsoft, a îndemnat parlamentarii din întreaga lume să elaboreze noi reguli care să guverneze această tehnologie, dar a amenințat în această săptămână că producătorul ChatGPT ar putea părăsi UE dacă blocul ”ar fi suprareglementat”, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Altman și-a petrecut săptămâna trecută străbătând Europa, întâlnindu-se cu politicieni de top din Franța, Spania, Polonia, Germania și Marea Britanie, pentru a discuta despre viitorul AI și despre progresul ChatGPT, scrie News.ro.

Grecia și România, pe ultimele locuri în UE după ponderea specialiștilor ITC în forța de muncă CITEȘTE ȘI Grecia și România, pe ultimele locuri în UE după ponderea specialiștilor ITC în forța de muncă

La mai bine de șase luni după ce OpenAI a dezvăluit lumii chatbotul ChatGPT bazat pe inteligență artificială, temerile legate de potențialul său au provocat entuziasm și alarmă și l-au adus în conflict cu autoritățile de reglementare.

Un loc în care Altman nu a ajuns săptămâna aceasta a fost Bruxelles, unde autoritățile de reglementare din UE lucrează la mult așteptata lege a UE pentru AI, care ar putea fi primul set de reguli la nivel global care guvernează AI.

Altman a anulat o vizită programată la Bruxelles, au declarat două surse familiare cu chestiunea.

OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

”Actualul proiect al Legii AI a UE ar suprareglementa, dar am auzit că va fi retras”, a declarat Altman miercuri, la Londra.

Legislatorii UE responsabili pentru modelarea Legii AI au contestat afirmațiile lui Altman.

”Nu văd că se va întâmpla vreo diluare prea curând”, a declarat pentru Reuters Dragoș Tudorache, un europarlamentar român care conduce elaborarea propunerilor UE.

GAZE Reducerea consumului și înmagazinarea ridicată au coborât prețurile pe BRM sub cel reglementat pentru clienții casnici, în premieră în ultimii 2 ani CITEȘTE ȘI GAZE Reducerea consumului și înmagazinarea ridicată au coborât prețurile pe BRM sub cel reglementat pentru clienții casnici, în premieră în ultimii 2 ani

”Cu toate acestea, suntem bucuroși să îl invităm pe domnul Altman în Parlament, astfel încât să își poată exprima preocupările și să asculte gândurile parlamentarilor europeni cu privire la aceste probleme”, a spus el.

De asemenea, comisarul Industriei UE, Thierry Breton, a criticat amenințarea, spunând că proiectul de reguli nu este de negociat.

Joi, OpenAI era așteptată să discute mai detaliat cum ar trebui reglementată IA, pe fondul programului încărcat de întâlniri al lui Altman cu lideri mondiali precum premierul britanic Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron.

Europarlamentara olandeză Kim van Sparrentak, care a lucrat și la proiectul de lege al UE, a spus că ea și colegii săi ”nu ar trebui să ne lăsăm șantajați de companiile americane”.

”Dacă OpenAI nu poate respecta cerințele de bază privind guvernanța datelor, transparența, siguranță și securitate, atunci sistemele lor nu sunt potrivite pentru piața europeană”, a spus ea.

Până în februarie, ChatGPT a stabilit un record pentru baza de utilizatori, cu cea mai rapidă creștere a oricărei aplicații de consum din istorie.

OpenAI s-a ciocnit pentru prima dată cu autoritățile de reglementare în martie, când autoritatea italiană de reglementare a datelor Garante a închis aplicația pe plan intern, acuzând OpenAI că încalcă regulile europene de confidențialitate.

ChatGPT a revenit online după ce compania a instituit noi măsuri de confidențialitate pentru utilizatori.

Între timp, parlamentarii UE au adăugat noi propuneri la Legea AI a blocului, forțând orice companie care folosește instrumente generative, cum ar fi ChatGPT, să dezvăluie orice material protejat de drepturi de autor folosit pentru a-și antrena sistemele.

Proprietarul Facebook vinde platforma Giphy către Shutterstock CITEȘTE ȘI Proprietarul Facebook vinde platforma Giphy către Shutterstock

Parlamentarii UE au convenit asupra proiectului de lege la începutul acestei luni.

Statele membre, Comisia Europeană și Parlamentul vor analiza ultimele detalii ale proiectului de lege.

Prin intermediul Consiliului Europei, statele membre individuale precum Franța sau Polonia pot, de asemenea, să solicite amendamente înainte ca proiectul de lege să fie adoptat, posibil mai târziu în acest an.

În timp ce legislația este în lucru de câțiva ani, noi prevederi care vizează în mod specific instrumentele generative au fost elaborate cu doar câteva săptămâni înaintea unui vot critic asupra propunerilor.

Reuters a relatat anterior că unii parlamentari au propus inițial interzicerea materialelor protejate prin drepturi de autor care sunt folosite pentru a antrena modele generative de IA, dar acest lucru a fost abandonat în favoarea unor cerințe mai stricte de transparență.

”Aceste prevederi se referă în principal la transparență, care asigură că AI și compania care o construiesc sunt de încredere. Nu văd un motiv pentru care vreo companie s-ar feri de transparență”, a spus Tudorache.

Nils Rauer, partener tehnologic la firma de avocatură Pinsent Masons, a spus că ”nu este o surpriză” că Altman a făcut comentariile în timp ce parlamentarii au analizat propunerile lor.

"Este puțin probabil ca OpenAI să întoarcă spatele Europei. UE este prea importantă din punct de vedere economic. Nu poți ocoli piața unică, cu aproape 500 de milioane de oameni și o economie de 15.000 de miliarde de euro ", a spus el.

Altman se afla joi la Munchen, Germania, unde a spus că s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz.

Sergey Lagodinsky, un europarlamentar german care a lucrat și el la legislație, a spus că, deși Altman ar putea încerca să-și împingă agenda în rândul țărilor individuale, planurile Bruxelles-ului de a reglementa tehnologia sunt ”în plină desfășurare”.

”Pot exista unele amendamente, desigur. Dar mă îndoiesc că vor schimba traiectoria generală”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
openai
chatgpt