Sistemul de identificare al infecțiilor cu CODVID-19 dezvoltat de Apple și Google va depinde de acuratețea identificării cazurilor de infectare

Sistemul de identificare al infecțiilor cu CODVID-19 dezvoltat de Apple și Google va depinde de acuratețea identificării cazurilor de infectare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 apr 2020

Google și Apple au oferit mai multe informații despre viitorul sistem de urmărire și raportare al infectărilor, care va fi disponibil pe iPhone și smartphone-urile cu Android și care se va baza în cea mai mare măsură pe raportările făcute în funcție de simptome.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Săptămâna trecută, cele două mari companii anunțau că lucrează împreună la o infrastructură care va urmări prin Bluetooth contactele dintre oameni, pentru a realiza o hartă a răspândirii virusului și a-i anunța pe cei care au intrat în contact cu persoane infectate. Acum, oficialii Apple și Google au ieșit cu lămuriri suplimentare.

Cele două companii au dat asigurări că serviciul este construit cu respectarea intimității utilizatorilor - nu se folosesc date de localizare furnizate de telefon, toate datele sunt gestionate local, creându-se un sistem descentralizat de urmărire, iar identificatorul personal va fi refăcut la fiecare 15 minute.

API-ul pe baza căruia vor putea fi construite aplicațiile, va fi disponibil numai și numai pentru autorități medicale autorizate. Nicio companie terță nu va avea acces la acesta și nu va putea construi aplicații pe baza lui.

Google scoate în față site-urile instituțiilor medicale care oferă facilități de telemedicină CITEȘTE ȘI Google scoate în față site-urile instituțiilor medicale care oferă facilități de telemedicină

Privind securitatea, Apple și Google spun că, deși niciun sistem nu este impenetrabil, natura descentralizată a infrastructurii pe care o construiesc va face mult mai dificilă accesarea datelor de către persoane neautorizate.

Sistemul va fi disponibil pe toate iPhone-urile cu iOS 13 (peste trei sferturi din iPhone-uri folosesc deja cea mai nouă versiune de iOS). De partea cealaltă, Google va livra actualizarea direct prin Play Store, pentru a nu aștepta după fiecare producător în parte. Vor putea folosi această funcționalitate toate smartphone-urile care au Android 6 sau orice versiune mai nouă.

Cea mai mare problemă a acestui sistem va fi, însă, una de încredere. Dezvoltarea bazei infrastructurii tehnice este doar prima parte din sarcina celor două companii. A doua constă în verificarea și oferirea de informații corecte.

Ideal, cazurile de infectare ar trebui să aibă la bază o testare clinică. Cum acest lucru nu este posibil pentru toată populația globului, este posibil ca multe cazuri să fie identificate doar pe baza simptomelor prezente.

De aici se deschide calea unor identificări false pozitive, dar și false negative, ceea ce ar înseamna cu oamenii nu se pot baza 100% pe ceea ce va arăta acest sistem, care ar trebui să fie lansat în luna mai.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
smartphone
apple
google